BiH
0

SDA dostavila svoj prijedlog izmjena i dopuna poslovnika o radu Parlamentarne skupštine

FENA
Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) je na 7. redovnoj sjednici potvrdio odluku Predsjedništva stranke i odbio prijedlog Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Izmjena i dopuna Poslovnika o radu Zastupničkog doma PSBiH usuglašen između predstavnika SNSD, SBiH, HDZBiH i HDZ 1990, te PDP, saopćeno je iz SDA.

Predsjednik SDA i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sulejman Tihić danas je članovima kolegija oba doma bh. parlamenta dostavio prijedlog klubova zastupnika/delegata SDA.

"U prijedlogu stoji da SDA podržava odluku i na temelju nje sačinjen je prijedlog Ureda visokog predstavnika koji glasi: "U skladu sa članom IV (3.) d) Ustava Bosne i Hercegovne radi otklanjanja sumnje, jedna trećina glasova članova s teritorije svakog entiteta navedena u stavu (2.) člana 79. ovog poslovnika izračunava se na osnovu broja članova s teritorije svakog entiteta koji su prisutni i koji glasaju", navodi se.

"Pored toga, potvrđujujući svoju opredijeljenost za uvažavanje interesa svih bh. naroda i građana na reformskom i evropskom putu naše zemlje, SDA je predložila: Iza člana 80. predlažemo da se doda novi član 80. a. koji glasi: 80.a. „(1) U slučaju kada sjednici ne prisustvuje jedna trećina članova s teritorije svakog entiteta, na zahtjev jednog člana Kolegija ili na zahtjev kluba poslanika, sjednica se može (alternativa: će se) odgoditi najduže za tri dana. (2) Ukoliko nakon zaključenja rasprave po određenoj tački dnevnog reda sjednici ne prisustvuje jedna trećina članova izabranih iz svakog entiteta, donošenje odluke po toj tački dnevnog reda, a na zahtjev jednog člana Kolegija ili na zahtjev kluba poslanika, bit će odgođeno za tri sata. Ako i nakon toga sjednici ne prisustvuje jedna trećina članova, glasanje se odgađa za naredni dan, kada će biti obavljeno glasanje bez obzira na to da li je prisutna jedna trećina članova izabranih iz svakog entiteta," ističe se.

U saopćenju SDA navodi se da je suština i namjera ovog prijedloga da se svim zastupnicima i delegatima omogući da sudjeluju u radu Parlamentarne skupštine.

"Međutim, ukoliko neki članovi ove ili drugih bh. institucija ne žele sudjelovati u njihovom radu, mora se omogućiti funkcioniranje državnih institucija shodno praksi demokratskih država u Evropi i svijetu," saopćeno je iz SDA.