|

SDA donijela 8 zaključaka: Jasne poruke SNSD-u, HDZ-u uz stav šta misle o "malom Šengenu"

SDA donijela 8 zaključaka: Jasne poruke SNSD-u, HDZ-u uz stav šta misle o "malom Šengenu"
109
S. H.
31.10.2019. u 18:16
65
komentara
109

dijeljenja
SDA
SDA donijela 8 zaključaka: Jasne poruke SNSD-u, HDZ-u uz stav šta misle o "malom Šengenu" Foto: T. S./Klix.ba
Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) na današnjoj sjednici donio je ukupno osam zaključaka o najaktuelnijim političkim pitanjima.
Jednim od zaključaka pozivaju SNSD da pristupi formiranju parlamentarnih komisija i odustane od blokade rada Parlamentarne skupštine BiH, a HDZBiH da predloži predstavnike u parlamentarnim komisijama Doma naroda PS BiH, kao i kandidata za poziciju predsjednika Federacije BiH kako bi se pokrenula procedura imenovanja novog saziva Vlade FBiH.

- Blokiranje rada PS BiH je protivustavan, antidejtonski čin, kojim se nanosi ogromna šteta građanima BiH, kao i ekonomiji i integracijskim procesima BiH. Pozivamo OHR i pravosudne institucije da poduzmu mjere u skladu sa zakonom, vlastitim mandatom i obavezama - navodi se u saopćenju SDA.

- Također, na današnjoj sjednici Glavni odbor je ocjenio da nakon presude Evropskog suda za ljudska prava u vezi s Mostarom, treba pristupiti intenzivnim političkim dogovorima o izmjenama Izbornog zakona i omogućiti održavanje lokalnih izbora u ovom gradu.

- SDA poziva sve relevantne stranke da pristupe dogovorima i postizanju kompromisa na bazi navedenih principa.

- Navedene principe je moguće osigurati prethodnim usvajanjem Federalnog zakona o Gradu Mostaru kojim bi se u skladu s Ustavom Federacije Grad Mostar uredio kao jedinstveno gradsko područje s više jedinica lokalne samouprave uz obaveznu rotaciju na čelnim funkcijama u Gradu, ističu iz SDA.

- Glavni odbor SDA pozvao je Evropsku komisiju da se još snažnije i konkretnije uključi u rješavanje migrantske krize na tzv. “Balkanskoj ruti”, te sve nivoe vlasti da povećaju finansijska izdvajanja za rješavanje problema priliva migranata, a nadležne institucije da apliciraju na sredstva iz međunarodnih fondova.

- Na sjednici je istaknuto da sve institucije trebaju nastaviti s provođenjem nužnih reformi na putu euroatlantskih integracija BiH.

- Povodom inicijative tzv.“mali Šengen“ Glavni odbor ocjenjuje prihvatljivim samo one regionalne integracije koje su pod pokroviteljstvom EU i koje doprinose ostvarivanju političkih, ekonomskih, sigurnosnih interesa BiH. Konačnu odluku o integrisanju u okviru "malog Šengena“ moguće je donijeti tek nakon cjelovitih analiza unutar privredne zajednice i sigurnosnih struktura BiH, saopćeno je iz SDA nakon sjednice Glavnog odbora.
Prijavi grešku


Komentari (65)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...