Reakcija na zaključke
84

SDA: Dodikove prijetnje, laži i ucjene kao pokušaj alibija za secesionizam, Srbija nije garant Dejtona

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Stranka demokratske akcije (SDA) danas je saopćila da su zaključci koje je sinoć usvojila Narodna skupština RS-a spisak neostvarivih i neprovodivih želja Milorada Dodika.

"Njima se samo potvrđuje iščašeni pogled na međunarodno pravo, Ustav i zakone Bosne i Hercegovine, a u dobroj mjeri i na stvarnost uopće, na kojima Dodik i njegovi SANU mentori pokušavaju bazirati vlastitu politiku", naveli su iz SDA.

Kažu da su gomila neistina, uvreda, prijetnji i ucjena, začinjenih islamofobijom koje su se mogle čuti na sjednici NSRS, podsjetile na vremena ratnog zločinca Radovana Karadžića i njegovih paljanskih skupština.

"Posebno se to odnosi da Dodikovu tvrdnju da 'muslimani mogu živjeti na 25 posto teritorije', što se može shvatiti kao namjera da se nastavi sa genocidnim projektom i etničkim čišćenjem", saopćeno je iz SDA.

Dalje navode da su "optužbe protiv Bošnjaka, koje Dodik i njegovi sljedbenici lažno optužuju za unitarizam, islamski radikalizam, terorizam, pa do toga da žele da podjarme Srbe i da su krivci što se ne provodi Dejtonski mirovni sporazum, jeftine su zamjene teza i pokušaj da se priskrbi alibi za opasnu secesionističku politiku koja bi mogla destabilizirati cijelu regiju. Historija nas je naučila da kad god srpski lideri pričaju o ugroženosti Srba, u stvari planiraju ugroziti druge. "

"Da Dodikova politika vodi u destabilizaciju regije moraju biti svjesni posebno u Srbiji, s kojom Dodik najavljuje zajedničke deklaracije. Srbija zna da ona nije nikakav 'garant Dejtonskog sporazuma', već njegov potpisnik, koji je dužan da ga striktno poštuje i provodi. Svaki pokušaj urušavanja Dejtona prije svega bi značio urušavanje mira, stabilnosti, ali i entitetske podjele Bosne i Hercegovine nastale u Dejtonu."