Fašističke izjave
77

SDA: Dodik prijeti Bošnjacima kao što je prijetio Karadžić

S. M.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Povodom reakcija zvaničnika Srbije i RS-a na najavu usvajanje Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici oglasili su se iz SDA rekavši da su one najbolji dokaz da zvanična srpska politika nije odustala od zločinačkih ciljeva i provođenja politika definiranih u SANU memorandumima.

"Najočitije to potvrđuju fašističke izjave Milorada Dodika da 'Srbi ne mogu živjeti s muslimanima, Bošnjacima' i da je 'Bošnjacima dovoljno 25 posto teritorije Bosne i Hercegovine'", navode iz SDA.

Naglašavju da su ove Dodikove izjave najdirektije prijetnje Bošnjacima od vremena prijetnji Radovana Karadžića.

"Jer, to da 'Srbi ne mogu živjeti s Bošnjacima' i da Bošnjake treba sabiti na 25 posto teritorije, može se postići samo pokretanjem nove spirale zla i nasilja kakvu su svojedobno pokrenuli Milošević, Karadžić, Mladić i drugi", saopćili su.

Dodali su da je politika "razdvajanja naroda" i etničkog čišćenja koju su oni provodili rezultirala genocidom i drugim teškim ratnim zločinima.

"Ali i stradanjem srpskog naroda i doživotnim robijama za većinu srpskih ratnih vođa. Istovremeno, Bosna i Hercegovina i Bošnjaci su opstali, što bi svima trebala biti jasna i pouka i poruka", navodi se.

Tvrde da bi sada politički nasljednici presuđenih ratnih zločinaca da zabrane da se o genocidu i zločinima govori, predstavljajući to "napadom na srpski narod".

"Nepopravljivu štetu srpskom narodu ustvari uporno čine oni, a ne neko drugi, na leđa mu tovareći kolektivnu krivicu za nedjela pojedinaca. Istovremeno, dok govore o 'ugroženosti Srba', prijete i vrijeđaju Bošnjake, a u Srebrenici u kojoj je počinjen genocid, promjenama naziva ulica žele srbizirati ovaj grad", ističu iz SDA.

Napominju da je Rezolucija UN-a o genocida u Srebrenici potrebna upravo zbog njih i njihove politike.

"Uz to su, od strane svih koji će podržati usvajanje Rezolucije, potrebni i odlučniji i konkretniji koraci koji će pomoći da se ovakva politika zaustavi na vrijeme", saopćeno je iz SDA.