Vlada FBiH
74

SDA dobila podršku SBB-a: Direktor FUP-a neće biti imenovan dok se ne formira nova vlast

Piše: S. H.
Na današnjoj sjednici Vlade FBiH donesena je odluka da se odgodi imenovanje direktora Federalne uprave policije (FUP) dok se ne formira nova vlast.

Iako je proces izbora novog direktora FUP-a ranije započet, zvanično imenovanje će sačekati novi saziv vlasti, izglasano je na današnjoj sjednici Vlade FBiH. Ova odluka je izglasana prije svega zahvaljujući glasovima SDA i uz podršku SBB-a, čija su dva ministra Zlatan Vujanović i Nermin Džindić glasali kao i SDA, o odgodi imenovanja.

S druge strane, HDZ-u se žurilo da se imenuje novi direktor FUP-a, a podržali su ih iz SBB-a - Edita Đapo i Vesko Drljača. Ipak, struja predvođena SDA bila je većinska.

HDZ-u se žurilo jer je nakon bodovanja komisije Zoran Galić imao najviše bodova, a time i najviše šansi da preuzme FUP. HDZ bi tako imao kontrolu nad tom veoma važnom institucijom, kao što kontrolu policije u RS-u ima SNSD. Tako bi Milorad Dodik i Dragan Čović imali punu kontrolu nad policijskim snagama u BiH. S druge strane, s obzirom na nacionalni reciprocitet, to bi značilo da bi ministar unutrašnjih poslova u budućoj Vladi FBiH trebao biti Bošnjak.

Potez o odgađanju imenovanja je stoga ocijenjen kao najkorektniji, s obzirom na to da budući direktor FUP-a treba biti imenovan nakon dogovora o koaliciji i rasporedu resora između stranaka koje budu činile vlast u FBiH.

Ovo je prvi konkretan potez gdje je na djelu primjetna saradnja i koalicija SDA i SBB-a, što se na neki način može ocijeniti kao združeno djelovanje probosanskog bloka.