|

SDA: Dan nezavisnosti bit će obilježen u Brčkom, zastava BiH je zastava Distrikta

SDA: Dan nezavisnosti bit će obilježen u Brčkom, zastava BiH je zastava Distrikta
272
I. P.
27.2.2020. u 13:44
11
komentara
272

dijeljenja
SDA: Dan nezavisnosti bit će obilježen u Brčkom, zastava BiH je zastava Distrikta Foto: N. G./Klix.ba
SDA je osudila izjave i postupke gradonačelnika Brčko Distrikta Siniše Milića, koji je otkazao sjednicu Vlade Brčko Distrikta, tvrdeći da je postavljanje zastava Bosne i Hercegovine u Brčkom nezakonito.
"Dan nezavisnosti, 1. mart je državni praznik Bosne i Hercegovine. On svoju zakonitost crpi iz vrlo jasne dejtonske odredbe koja kaže da važi kontinuitet pravnih propisa Republike BiH u svim slučajevima gdje nije napravljen dejtonski aranžman, što uključuje i Dan nezavisnosti. Potpuno su netačne izjave gradonačelnika Milića da je slavljenje Dana nezavisnosti kršenje Zakona o praznicima Brčko Distrikta, jer Dan nezavisnosti je državni praznik, koji je utvrđen državnim zakonima, i on ne mora biti utvrđen pravnim aktima nižih administrativnih jedinica", kažu iz brčanske Stranke demokratske akcije.

Štaviše, dodaje se u saopćenju, bilo bi potpuno apsurdno da jedinice lokalne samouprave poput općina i Distrikta donose zakone u kojima će utvrđivati državne praznike.

"To je isključiva nadležnost državnih organa, i niže administrativne jedinice imaju samo da poštuju državne praznike. Što se tiče same zastave, želim podsjetiti gradonačelnika i nedvosmislenu odredbu iz člana 3. Statuta Distrikta, koja kaže: 'Distrikt nema drugu zastavu i grb izuzev zastave i grba Bosne i Hercegovine'. Koje dakle druge zastave da ističemo u Brčkom osim ove?!", kažu iz SDA.

Kako ističu, ključna stvar u svemu ovome je da nervozna reakcija dolazi od gradonačelnika, koji je 10. januara ove godine, prostirao crveni tepih za Milorada Dodika i Radovana Viškovića, isticao srpske zastave, te organizirao institucionalno slavljenje 9. januara, koji je Ustavni sud proglasio neustavnim.

"Očekujemo da i OHR iznese svoje mišljenje povodom ovog pokušaja gradonačelnika Brčkog da izvrši pravno nasilje i nasrće na ustavnopravni poredak u Brčkom", navode iz SDA.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...