BiH
14

SDA će se zalagati za rotaciju gradonačelnika i Mostar sa više općina

Piše: A. M.
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
U prostorijama Kantonalnog odbora SDA danas su predstavljeni kandidati ove stranke na izbornim listama za kantonalni, federalni i državni parlament.

Prvobitno je bilo planirano da se predstavljanje obavi u prostoru Koski Mehmed-pašine džamije u Mostaru, ali je na kraju ipak predstavljanje upriličeno u prostorijama stranke.

"Taj prostor je kulturno-historijsko naslijeđe države BiH i njime svakodnevno defiluje od 500 do 1.000 turista iz cijelog svijeta. Smatrali smo da na takvoj lokaciji koja po našim saznanjima nije bila dio Islamske zajednice, već kulturno historijsko-naslijeđe, možemo izvršiti predstavljanje naših kandidata", kazao je predsjednik Kantonalnog odbora SDA HNK, Salko Sokolović.

Nositeljica liste SDA za Skupštinu HNK Elvira Ćemalović - Dilberović naglasila je da će se SDA zalagati za Mostar kao jedinstveno gradsko područje, sa više jedinica lokalne samouprave, odnosno sa više općina.

"Mostar ima poseban status po Washingtonskom i Daytonskom mirovnom sporazumu. Obavezujućim principima lokalne samouprave mi želimo isključiti diskriminaciju u Mostaru. SDA će se zalagati i za rotaciju na poziciji gradonačelnika", rekla je ona.

Poručeno je i da će SDA ukoliko osvoji dovoljan broj mandata, raditi na godišnjem rastu BDP-a od 2,5 posto, te otvaranju 48 hiljada radnih mjesta u narednim godinama. Iz SDA su obećali i bespoštednu borbu protiv kriminala i korupcije.