BiH
0

SDA će na svojim tijelima odlučiti da li će pokrenuti pitanje ocjene ustavnosti zakona o reformi policije

FENA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je danas, a Predstavnički dom prošle sedmice, po hitnom postupku, usvojio Prijedlog zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH i Prijedlog zakona o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH.

„Nakon objavljivanja i stupanja na snagu ovih zakona, Stranka demokratske akcije će na svojim tijelima razmotriti pitanje usaglašenosti ovih zakona sa Ustavom BiH i sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda“, kazao je za Fenu nakon sjednice Doma naroda delegat iz SDA u tom domu Hazim Rančić.

Prema njegovim riječima, u odredbama ovih zakona nalaze se odredbe koje su u suprotnosti sa navedena dva akta, „a to su one odredbe koje propisuju sastav nadzornog odbora, da on mora biti samo iz reda konstitutivnih naroda“.

„Time se sprečava, zbog nacionalne pripadnosti, pripadnike nacionalnih manjina, građane i sve one koji se anacionalno osjećaju da imaju teorijsku šansu da budu članovi nadzornog odbora. Ovakva odredba narušava njihova ustavna prava i evropsku konvenciju o ljudskim pravima“, kazao je Rančić.

Također, dodao je on, odredba o glasanju unutar ovog tijela koja, kada se analizira, govori da je propisano nacionalno glasanje, a ovo tijelo bi trebalo biti profesionalno i stručno, tijelo koje ne štiti nacionalne interese bilo kojeg konstitutivnog naroda je u suprotnosti sa navedenim aktima.

Imajući na umu sve rečeno, SDA će na svojim tijelima razmotriti ova pitanja i odlučiti da li će pokrenuti pitanje ocjene ustavnosti navedenih zakona.

„Usvojeni zakoni, koje neki nazivaju reformskim zakonima u oblasti policije, odgovorno tvrdim da se ne radi o reformi nego o zakonima kojim se osniva sedam tijela na nivou BiH. U tim zakonima, na žalost, nisu sadržani evropski principi o reformi policijske strukture u BiH“, ističe Rančić.

Prema njegovim riječima, ta tijela koja se osnivaju nemaju suštinske nadležnosti i neće imati nadležnost nad lokalnim policijskim tijelima.

Čak šta više, Rančić tvrdi da neka od tijela koja su osnovana već postoje u pravnom sistemu BiH, kao što je policijski odbor kao drugostepeno tijelo koje riješava o statusnim pitanjima policijskih službenika na nivou BiH.