BiH
0

SDA: Bolje je zaključiti sporazum sa EU bez "ovakve" reforme policije

FENA
Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) potvrdio je danas na sjednici u Banjoj Luci da SDA neće podržati zakone o reformi policije u BiH, a lider stranke Sulejman Tihić je ocijenio da je u BiH došlo do općeg zastoja reformi i da postoje problemi u parlamentranoj većini koji se najbolje iskazuju kroz set zakona koji bi trebalo da predstavljaju tu reformu.

Tihić je na pres-konferenciji nakon sjednice GO SDA kazao da njegova stranka smatra da to što je ponuđeno na usvajanje nije ni početak reforme policije za razliku od reforme odbrane kada se jasno znalo šta su standardi i šta su pravila.

"U reformi policije kako dođe koji visoki predstavnik različito se tumače tri evropska principa", kazao je Tihić dodajući da SDA smatra da bi reforma policije kako se predlaže samo legalizirala postojeće stanje.

Naglasio je i da nisu tačne tvdnje koje se mogu čuti da je on odustao od Mostarske deklaracije, jer, naveo je, Mostarska deklaracija u svom tekstu ima tri evropska principa, a ništa od tih principa nema u zakonu koji su predmet "tzv.reforme".

"U Mostarskoj deklaraciji je jasno stajalo da postojeće lokalne oblasti predstavljaju dio jedinstvenog policijskog sistema, a to je uvjet koji sam ja tražio da bi se potpisala deklaracija. Prema tome SDA nije odustala od Mostarske deklaracije, ostajemo pri njoj, kao i evropskim principima, a drugi su odustali od te deklaracije", kazao je Tihić.

On je potvrdio i da je danas u Banjoj Luci imao i neformalne susrete sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem, te da su ostali pri svojim stavovima po pitanju reforme policije.

"Špirić je ponovio da ne misli ostati premijer BiH ukoliko se ne usvoje zakoni o reformi policije, a ja sam mu prenio da se to može riješiti tako što bi se usvojili amandmani SDA i tako ćemo imati reformu policije", dodao je Tihić.

Naglasio je i da SDA neće ići u opziciju ukoliko se usvoje predloženi zakoni o reformi policije i da to ne bi bilo dobro uraditi bez najveće političke stranke u BiH.

Od toga šta će biti usvojeno zavisi i eventulano moguće pokretanje vitalnog nacionalnog interesa od strane SDA.

Tihić je dodao i da ukoliko je "takva reforma" uvjet za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju onda je bolje zaključiti taj sporazum bez te reforme, a nastaviti je nakon ustavnih promjena ili u nekim povoljnijim političkim prilikama u BiH.

SDA je danas prvi put u Banjoj Luci održala sjednicu Glavnog odbora, na kojem je usvojeno i više zaključaka među kojima je, izdvojio je Tihić, i taj da na narednim lokalnim izborima Srebrenica mora imati poseban status, kao što to ima Mostar i kao što je to praksa u Žepču.

"U Srebrenici se dogodio genocid i mi ne možemo bilo kakvim izborima legalizirati takvo stanje, jer bi to imalo dalekosežne štetne posljedice zbog čega smatramo da se u odnosu na taj grad mora napraviti izuzetak i u zakonskom smislu", kazao je lider SDA navodeći da se u tom smislu moraju voditi razgovori i sa predstavnicima RS-a i međunarodnom zajednicom kako bi se postiglo rješenje da pravo glasa imaju svi živi Srebreničani, koji su imali 1991. godine prebivalište u toj općini.

Na sjednici GO SDA značajna pažnja posvećena je povratnicima, te još jednom ukazano na potrebu dosljedne primjene Odluke Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda i na potrebu uvođenja simetričnih rješenja u oba bh. entiteta, odnosno identičan način odlučivanja u entitetskim ustavnim sudovima, te zastupljenost konstitutivnih naroda u vlasti na svim nivoima po popisu iz 1991.godine.

U tom smislu, Tihić je naveo i primjer da predsjednik RS-a ima sve ovlasti, dok se dvojica potpredsjednika ne pitaju o bitnim stvarima.

GO SDA je pozdravio odluku Samita NATO-a da BiH pristupi intenziviranom dijalogu sa tom asocijacijom, te smatra da je to rezultat, prije svega, reforme u oblasti odbrane kojoj je SDA dala veliki doprinos.

Također, od poslanika u državnom parlamentu GO SDA zahtijeva da ne prihvate ponuđena rješenja o enormno velikim plaćama i penzijama, te zadužuje poslanike da se bore za rješenja koja će biti primjerena postojećoj ekonomsko-socijalnoj situaciji u zemlji i kojima će se favorizirati vojnici, policajci i državni činovnici, a ne funkcioneri.

GO SDA od Predsjedništva BiH zahtijeva da stavi van snage Odluku o ukidanju Konzulata BiH u Bonu, a, između ostalog, najoštrije osuđuje sve pokušaje ugrožavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, te zahtijeva od nadležnih državnih organa i OHR-a da prema vinovnicima takvih aktivnosti poduzmu odgovarajuće mjere.