Reakcija na izjave
0

SDA: BiH je preživjela ozbiljnije nasrtaje od Dodikovih, ali je upitno da li će RS preživjeti Dodika

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Stranka demokratske akcije (SDA) u reagovanju na nedavne izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika navela je da on opasno zagađuje politički prostor u BiH i nastavlja sa raspirivanjem nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

"Nastavlja i sa napadima na pravosudne institucije BiH, strahujući od sudskih procesa, optužujući pri tome SDA, kao i svi drugi koji imaju problema sa zakonom, da tobože ima uticaj na tužilačke odluke i sudske procese", ističu u saopćenju za javnost iz SDA.

Dodiku su poručili da ove "floskule i zamjene teza neće proći, jer su čista obmana".

"SDA se uvijek zalagala za nezavisno pravosuđe. To je, uz ostalo, pravosuđe u kojem predmeti protiv Dodika neće volšebno nestajati, gdje se neće događati da Špirićeva djeca iznose dokumente iz OSA-e, u kojem se neće događati hapšenja Bošnjaka u entitetu RS bez ikakvog osnova, u kojem se neće moći vršiti utjecaj na postupke preko pojedinih članova VSTV-a, u kojem je nemoguće da kriminalne grupe postavljaju direktore zatvora, u kojem neće biti moguće da SIPA ne želi zaštititi zgradu Predsjedništva BiH jer je tako odlučio Dodik, u kojem se poštuju odluke Ustavnog suda BiH, u kojem se mora sankcionirati onaj ko kaže da su Bošnjaci ponovo okupirali Podrinje. Uz to, njegove izjave o nekakvim 'zelenim transverzalama' i mitomansko vraćanje u prošlost, na tragu su izjava ideologa čija je politika dovele do masovnih zločina i genocida", navodi SDA.

U zaključku saopćenja za javnost ističu da su BiH i Bošnjaci preživjeli "i mnogo ozbiljnije nasrtaje od Dodikovih, pa će preživjeti i njegove".

"S druge strane, hoće li entitet RS ekonomski preživjeti Dodikovu vladavinu, veoma je upitno", stava je SDA.