{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDA bi se mogla povući iz Vijeća ministara BiH

F
27.8.2009. u 16:12
0
20
SDA bi se mogla povući iz Vijeća ministara BiH
0
SDA bi se mogla povući iz Vijeća ministara BiH
Halid Genjac
Stranka demokratske akcije (SDA) je danas na pres-konferenciji u Sarajevu najavila mogućnost povlačenja iz Vijeća ministara ako u skladu sa zakonom ne bude imenovan ministar sigurnosti BiH.
Predsjednik Glavnog odbora SDA i poslanik u državnom parlamentu Halid Genjac je kazao novinarima da je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, najavama o mogućem povezivanju imenovanja ministra sigurnosti i uslovljavanjem toga sa imenovanjem određenih direktorskih pozicija napravio neviđeno igranje sa zakonskim procedurama, s principima imenovanja Vijeća ministara i u ozbiljnu opasnost doveo ispunjavanje uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima, "jer veliki dio obaveza leži na Ministarstvu sigurnosti".

On je podsjetio da Zakon o Vijeću ministara striktno propisuje proceduru imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministara.

"Prema toj striktno propisanoj proceduri, predsjedavajući Vijeća ministara je obavezan da najkasnije dva dana od dobijanja potvrde od SIPA-e i CIK-a BiH potrebnu dokumentaciju dostavi komisiji za davanje preporuka o imenovanju Vijeća ministara", kazao je Genjac, napominjući da su SIPA i CIKBiH završili svoj dio posla.

Prema tome, dodao je on, predsjedavajući Špirić ima zakonsku obavezu da potrebnu dokumentaciju za imenovanje ministra sigurnosti dostavi komisiji najdalje do ponedjeljka ili utorka.

"Komisija će svoj posao završiti i postoje sve pretpostavke da se imenovanje izvrši na sjednici Predstavničkog doma PSBiH koja je zakazana za 2. septembra. Vezivanjem i odugovlačenjem ovog procesa dolazimo u poziciju da Vijeće ministara nema zamjenika predsjedavajućeg iz jednog naroda, da nema pretpostavke za ispunjavanje Mape puta za liberalizaciju viznog režima", kazao je Genjac.

Istaknuo je da SDA ne može preuzeti odgovornost za posljedice takvog propusta.

"Posljedice i odgovornosti za takve posljedice neka preuzme predsjedavajući Vijeća ministara koji najavljuje takav potez. Ukoliko se to desi, SDA-u ne preostaje ništa drugo nego da se povuče iz Vijeća ministara. U svakom slučaju, na ucjene SDA neće pristati, neće pristati da snosi odgovornost za posljedice neodgovornih mešetara", kazao je Genjac dodajući da jedino što preostaje jeste povlačenje iz Vijeća ministara BiH.

Na novinarsko pitanje da li će se SDA povući iz Vijeća ministara BiH ako na narednoj sjednici Predstavničkog doma ne bude izvršeno imenovanje ministra sigurnosti, Genjac je odgovorio: "Ne možemo to vezivati izričito za narednu sjednicu, ali za zakonske rokove to moramo vezivati."

"Ako bi se s velikom motivacijom i ubrzano radilo, u okviru rokova će biti ovo i na narednoj sjednici 2. septembra. Ako bi se radilo da se do kraja istroše rokovi, bit će u rokovima i ispoštovat će se rokovi i na sjednici od 16. septembra. Dakle, moguće je ubrzanim aktivnostima na narednoj sjednici, a u okviru krajnjih rokova će biti i na onoj narednoj sjednici", kazao je Genjac.

Po njegovim riječima, ako se ne izvrši u skladu sa zakonom, i ako nastupi evidentno kršenje zakona od predsjedavajućeg Vijeća ministara i neispunjavanje negove zakonite obaveze u pogledu imenovanja ministra sigurnosti, u tom slučaju SDA-u ne preostaje manevarski prostor nego da se odluči za povlačlenje iz Vijeća ministara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: