Formiranje vlasti
17

SDA bez podrške programskoj Vladi TK, za Gutića SDP politički nekorektan

Piše: A. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Tuzlanskog kantona (TK) danas nisu stigli na sastanak s predstavnicima Socijaldemokratske partije (SDP) i Naše stranke vezano za formiranje vlasti u ovom kantonu.

Predsjednik SDP-a TK Enver Bijedić jučer je uz saglasnost Naše stranke skupštinskim zastupnicima SDA uputio poziv na sastanak koji je trebao biti održan danas u 10 sati u Tuzli. Tom prilikom se trebalo razgovarati o davanju podrške programskoj Vladi TK, međutim, do toga nije došlo.

Dok iz SDA kažu da su jučer odgovorili da se ne mogu odazvati pozivu na sastanak, iz SDP-a tvrde da odgovor još uvijek nisu dobili te da ih u sjedištu Kantonalnog odbora stranke u Tuzli i dalje čekaju.

Predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK Bego Gutić za Klix.ba je kazao da se zastupnici ove stranke nisu mogli odazvati sastanku, jer je on umjesto na Klub zastupnika trebao biti naslovljen na organe stranke koji odlučuju o svim važnim pitanjima, odnosno na kantonalni ili glavni odbor.

"Jedno od najvažnijih pitanja je formiranje vlasti na području TK i mi smo jučer javili predsjedniku SDP-a TK Enveru Bijediću da mi bez stava kantonalnog organa stranke ne možemo ništa odlučivati. Tako važne odluke ne može donositi predsjednik Kluba zastupnika ili neko od zastupnika. Također, za neke odluke trebaju i saglasnosti viših organa stranke", rekao je Gutić.

On je naveo i da su na današnji sastanak zastupnici pozivani i pojedinačno, međutim, tome se niko nije odazvao.

"Smatramo da je ovo neozbiljan i politički nekorektan potez. Ovo je čak možda i pokušaj da se pocijepa Klub zastupnika SDA te da se pojedini zastupnici izvuku i daju podršku projektu koji zagovara SDP. Ali, Klub zastupnika SDA je pokazao da je jedinstven i da poštuje odluke svojih organa. Mi smo jasno stavili do znanja da ćemo ovo pitanje otvoriti na sjednici Kantonalnog odbora SDA i ukoliko on odluči da raspravlja o tome obavijestit ćemo SDP i javnost", naglasio je Gutić.

Još uvijek nije poznato kada će vlast u TK biti formirana, jer zvanično skupštinska većina nije zaživjela.

Nakon raspada takozvanog građanskog bloka uslijedilo je predstavljanje projekta programske Vlade TK koju u ovom trenutku zagovaraju SDP i Naša stranka.

Prema nezvaničnim informacijama, ovaj politički projekt zasad podržavaju SDP, Naša stranka i Pokret demokratske akcije, dok su iz njega izostali Demokratska fronta i Stranka za BiH.