BiH
2

SDA: Bakir Izetbegović je radio na jačanju međunarodne pozicije BiH

Klix.ba
Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović
Stranka demokratske akcije (SDA) odbacila je danas optužbe lidera Saveza za bolju budućnost i bivšeg ministra sigurnosti Fahrudina Radončića kojima se, kako navode, pokušava diskreditirati predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića etiketirajući ga kao "zvaničnika nedovoljno posvećenog euro-atlantskom putu BiH".

Podsjećaju da se u mandatu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sastao sa velikim brojem najrelevantnijih međunarodnih zvaničnika, među kojima i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, predsjednikom Francuske Fransoa Hollandom, britanskim premijerom Jamesom Cameronom, američkim državnim sekretarom Hillary Clinton, a u više navrata sa svim liderima zemalja šireg regiona zapadnog Balkana i mnogim drugim zvaničnicima.

Boraveći u više navrata u sjedištu EU u Briselu, navodi se u saopćenju, u jednom danu je imao sastanak sa svih pet ključnih ljudi Evropske unije – predsjednikom EU Hermanom van Rompuyem, predsjednikom Evropskog parlamenta Martinom Schulzom, predsjednikom Evropske komisije Joseom Manuelom Barrosom, visokom predstavnicom za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, te komesarom za proširenje Štefanom Fuleom.

"Poznata je i konstruktivna uloga zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića u svim pregovorima vezanim za implementaciju presude u slučaju 'Sejdić-Finci' koji su vođeni pod okriljem Evropske komisije. Pored strateške opredijeljenosti za euro-atlantske integracije, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović imao je i niz značajnih susreta sa liderima zemalja arapskog svijeta, kao i više zvaničnih susreta sa predsjednikom, premijerom i ministrima Vlade Republike Turske", saopćeno je.

Zapažene su, dodaje se, i zvanične posjete bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića Azerbejdžanu i Pakistanu.

"U svim tim izuzetno značajnim aktivnostima, i na Zapadu i na Istoku, cilj su euro-atlantske integracije, afirmiranje i jačanje međunarodne pozicije Bosne i Hercegovine, promoviranje naše ekonomije na stranim tržištima i privlačenje investicija. Kao kruna aktivne i zapažene vanjske politike koju vodi predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović došla je i ovogodišnja prestižna nagrada ugledne švicarske fondacije Crans Montana Foruma", naglašeno je iz SDA.

U obrazloženju nagrade je istaknuto da Crans Montana Forum prati i podržava napore predsjedavajućeg Izetbegovića ka unapređenju procesa EU integracije BiH kao i zbog dostignuća i posvećenosti razvoju i integraciji BiH u svjetske tokove.

O kakvoj je značajnoj nagradi riječ govori, kako su istakli iz SDA, i impresivna lista dosadašnjih laureata: prvi predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović, predsjednik SAD Barak Obama, Njemačka kancelarka Angela Merkel, premijer Republike Turske Taib Redžep Erdoan, predsjednik Evropske Komisije Jose Manuel Baroso, bivši premijer Srbije Zoran Đinđić, bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, predsjednik Soroš Fondacije Georg Soroš, bivši predsjednik Međunarodnog Olimpijskog Komiteta Huan Antionio Samaran, bivši predsjednik Palestinske Samouprave Jaser Arafat, bivši predsjednik SSSR Mihail Gorbačov, i drugi ugledni zvaničnici iz svijeta.