Analitički izvještaj
316

SDA analizirala rad vlasti u Kantonu Sarajevo, pročitajte kompletnu analizu

Er. M.
Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) analizirao je rad Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo u prvih šest mjeseci mandata. U analizi su iznesene žestoke kritike na rad vladajuće strukture u Kantonu Sarajevo.

Analitičkim izvještajem SDA je načinjen kratak osvrt na sporazum koji je Šestorci poslužio kao osnova za rad u mandatu nakon Općih izbora u BiH i formiranja novog saziva Skupštine KS i imenovanja nove Vlade KS. Također, nešto detaljnije je analiziran šestomjesečni period rada Vlade KS i Skupštine KS, zaključno sa 30. junom 2019. godine.

"Sporazum o prioritetima skupštinske većine u KS u mandatu 2018.-2022. predstavlja dokument strateškog tipa koji je pripremljen bez strateškog pristupa. U njemu nema vizije o tome kakav će Kanton Sarajevo biti u mandatnom periodu 2018.-2022. Stavljen je u primjenu bez bilo kakve javne rasprave. Nije određen njegov odnos prema važećoj Strategiji razvoja KS za period 2016.-2020. Stoga se implementacija takvog sporazuma vidi kao negativan šok koji će kreirati neizvjesnost i značajne rizike u KS, kako za građane, tako i za poduzetnike", piše u analizi.

SDA navodi da je Skupština KS u prvih šest mjeseci rada usvojila osam od 35 zakona navedenih i planiranih u Programu rada, što predstavlja realizaciju ispod 23 posto.

"Rad Skupštine KS je slabiji i u usporedbi s dinamikom prethodnog saziva Skupštine KS kada je polugodišnje donošeno u prosjeku više od 10 zakona. Nisu doneseni neki od bitnih zakona čime se, dalje, uzrokuje kašnjenje u donošenju drugih zakona koji se na njih oslanjaju, kao što je Zakon o lokalnoj samoupravi. Kada se posmatraju ostali akti, Skupština KS je od planiranih 55 akata usvojila 26, ili 47,3 posto", ističu iz SDA.

Kako kažu, neuspjeh u realizaciji programa rada Skupštine KS, kada je riječ o donošenju zakona, zapažen je posebno u resorima/ministarstvima: unutrašnjih poslova, obrazovanja, nauke i mladih, privrede, finansija, saobraćaja, kulture i sporta, pravde i uprave te rada, socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica.

"Građanima KS, iako je to najavljivano, ipak nije u potpunosti omogućeno učešće u donošenju politike. Pojedini zakoni predviđeni za donošenje u redovnoj proceduri se razmatraju i donose u skraćenom postupku. Programom rada Skupštine KS su planirane dvije tematske, a programom rada Vlade tri tematske sjednice Skupštine u prvih pola godine u 2019. Nije održana nijedna tematska sjednica, a gorući problemi i dalje ostaju, naročito u oblasti: sigurnosti građana, zaštite od poplava i djece s poteškoćama u razvoju", piše u analizi.

SDA navodi da je Vlada KS realizovala 22 akta od 62 planirana Programom rada Vlade KS, što predstavlja stepen realizacije od 35,5 posto. Vlada KS je nedovoljnim angažmanom propustila donijeti uredbe iz svoje nadležnosti kojima se unapređuju opća sigurnost građana, socijalna pitanja te civilna zaštita.

"Neuspjeh u realizaciji Programa rada Vlade KS je posebno zabilježen u ministarstvima unutrašnjih poslova, obrazovanja, nauke i mladih, privrede, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, komunalne privrede i infrastrukture te rada, socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica", ističu iz SDA.

Kompletnu Analizu rada Vlade KS i Skupštine KS u prvih šest mjeseci mandata možete pročitati u fotogaleriji.