BiH
0

Scwarz-Schilling dolazi u OHR tiho i diskretno, neće biti buldožer komisija?

FENA
Novi, vjerovatno i posljednji, visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling doći će u Ured visokog predstavnika tiho i diskretno. Radi se o promjeni u stilu rada visokog predstavnika u odnosu na Paddyja Ashdowna, izjavio je danas za Agenciju FENA direktor sarajevskog ureda Centra za evropske integracione strategije (CEIS) Senad Slatina.

Prema informacijama iz najužeg štaba saradnika novog visokog predstavnika, najavljeno da neće biti nikakvih buldožer komisija, šljemova na glavi ili grandioznih govora u parlamentu.

Schilling će prve dvije sedmice svog mandata iskoristiti da u miru i bez velike pompe obavi razgovore s najvažnijim donosiocima odluka u BiH, a sa stranim je već u koordinaciji.

Slatina ističe da je prilično sigurno da prioriteti novog visokog predstavnika neće mnogo odudarati od preporuka koje je CEIS predstavio prošle sedmice.

Između ostalog, CEIS je savjetovao Schillinga da ne ukida prebrzo bonske ovlasti te da ih koristi na način koji će omogućiti da se sama institucija visokog predstavnika što prije ukine.

CEIS je savjetovao i to da je potrebno da se visoki predstavnik uključi u ustavne promjene te da nakon opštih izbora u oktobru bude lider široke javne rasprave o novom ustavu koji će osigurati da zemlji više ne bude potreban visoki predstavnik.