|

Science magazin o visočkim piramidama

Science magazin o visočkim piramidama
0
F
FENA
22.9.2006. u 22:32
0
komentara
0

dijeljenja
Science magazin o visočkim piramidama
Najnoviji broj časopisa Science Magazine, vodeće svjetske publikacije za nauku i naučna istraživanja, donosi opširan tekst o fenomenu tzv. visočkih piramida pod naslovom Ludi za piramidama (Mad About Pyramids).
Osnovni ton ovoj detaljnoj analizi poslijeratnog stanja i pojava u bosanskohercegovačkoj arheologiji i odnosu prema kulturnohistorijskoj baštini daje opis paradoksa po kojem se čini da u Bosni i Hercegovini ima sasvim dovoljno novaca za amaterska, ali ne i za stručna istraživanja.

U tom smislu, članak obrađuje i fenomen političke podrške tzv. visočkim piramidama, no posebno se zadržava na problemima koje to stvara znanstvenicima i stvarnim znanstvenim istraživanjima.

Članak također donosi i neke podatke o projektu tzv. visočkih piramida koji su do sad bili nepoznati bh. javnosti, te među ostalim, mišljenja domaćih stručnjaka o prirodnom porijeklu visočkih brda. Članak citira Stjepana Ćorića, bh. geologa s bečkog univerziteta koji je početkom ove godine bio naveden kao jedan od saradnika Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca:

"Istina je jednostavna. Kamene ploče nisu ništa više nego prelomljeni dijelovi slojeva breče, ostataka dna jezera starog sedam miliona godina, a koje je izdignuto prirodnim silama. To je ono što uzvišenju daje uglast oblik.

“U tekstu stoji i izjava Semira Osmanagića da će u novembru ove godine dokaze za svoje tvrdnje dati na uvid svjetskoj stručnoj javnosti u nekoj od znanstvenih publikacija.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.