|

Schwarz-Shilling: Pitanje decertificiranih policajaca isključiva je odgovornost UN-a

Schwarz-Shilling: Pitanje decertificiranih policajaca isključiva je odgovornost UN-a
0
F
FENA
29.8.2006. u 19:56
0
komentara
0

dijeljenja
Schwarz-Shilling: Pitanje decertificiranih policajaca isključiva je odgovornost UN-a
Odgovornost za rješenje pitanja decertificiranih policijaca u BiH isključivo je na Ujednjinjenim narodima, a ne na domaćim vlastima, suština je pisma kojeg će visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling narednih dana poslati Vijeću sigurnosti UN-a i generalnom sekretaru Kofiju Annanu u cilju što skorijeg rješavanja tog problema.
Kako je Schwarz-Schilling kazao nakon današnjeg sastanka u Sarajevu sa ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH Mirsadom Kebom, Ujedinjeni narodi trebaju jednostavno uvidjeti da pitanje decertificiranih policajaca neće postati nimalo lakše vremenom, već samo teže i teže.

"Kada je u pitanju pravni aspekt ovog problema, svi će se međunarodni sudovi držati preporuka Venecijanske komisije. Tako da je sada i za UN značajno da se pozabave ovim pitanjem i da ga riješe u skladu sa osnovnim ljudskim pravima", istaknuo je on.

Visoki predstavnik je, kako kaže, do sada lobirao i nastavit će lobirati kod međunarodnih institucija za rješavanje ovog problema.

Isto pismo Vijeću sigurnosti UN-a poslat će i ministar Kebo, kojim će prvenstveno izraziti podršku stavovima visokog predstavnika u BiH, te naglasiti kako nijedan neće odustati od principa koje su javno iznijeli.

Kebo je kazao kako su tokom razgovora o problemu decertificiranih policajaca u sjedištu UN-a u New Yorku imali određene otpore u Odjeljenju za mirovne operacije UN-a te otpor i skepticizam pojedinih zemalja u vezi sa tim pitanjem.

"U svom pismu ću reći da zbog takve situacije neću moći braniti principe i stavove UN-a u vezi sa ovim pitanjem te da ću se držati stavova i preporuka Venecijanske komisije", naglasio je Kebo te upozorio kako će u slučaju nezadovoljavajućeg rješenja iz UN-a jasno i precizno iznijeti sva imena i zemlje koje su pokazale otpor i spriječile rješenje problema.

Kako prijedlog Odluke o obezbjeđenju finansijskih sredstava za rješenje pitanja decertificiranih policijaca nije dobio entitetsku podršku, odnosno o tom prijedlogu se Vlada FBiH još nije izjasnila, a Vlada RS je prijedlog odbila, Kebo će predložiti novu odluku.

"Vijeću ministara BiH ću predložiti da, neovisno od pravnog rješenja ovog problema, donese odluku o jednokratnoj finansijskoj pomoći članovima Udruženja decertificiranih policajaca u iznosu od 300.000 KM iz budžetskih rezervi", kazao je on.

Od prvobitnih 157 ljudi, sudovima u BiH za zaštitu svojih prava do sada se obratilo 265 decertificiranih policajaca, od toga 143 iz Federacije BiH, 95 iz Republike Srpske te 23 iz Državne granične službe BiH (DGS).
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.