BiH
0

Schwarz-Shilling: Pitanje decertificiranih policajaca isključiva je odgovornost UN-a

FENA
Odgovornost za rješenje pitanja decertificiranih policijaca u BiH isključivo je na Ujednjinjenim narodima, a ne na domaćim vlastima, suština je pisma kojeg će visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling narednih dana poslati Vijeću sigurnosti UN-a i generalnom sekretaru Kofiju Annanu u cilju što skorijeg rješavanja tog problema.

Kako je Schwarz-Schilling kazao nakon današnjeg sastanka u Sarajevu sa ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH Mirsadom Kebom, Ujedinjeni narodi trebaju jednostavno uvidjeti da pitanje decertificiranih policajaca neće postati nimalo lakše vremenom, već samo teže i teže.

"Kada je u pitanju pravni aspekt ovog problema, svi će se međunarodni sudovi držati preporuka Venecijanske komisije. Tako da je sada i za UN značajno da se pozabave ovim pitanjem i da ga riješe u skladu sa osnovnim ljudskim pravima", istaknuo je on.

Visoki predstavnik je, kako kaže, do sada lobirao i nastavit će lobirati kod međunarodnih institucija za rješavanje ovog problema.

Isto pismo Vijeću sigurnosti UN-a poslat će i ministar Kebo, kojim će prvenstveno izraziti podršku stavovima visokog predstavnika u BiH, te naglasiti kako nijedan neće odustati od principa koje su javno iznijeli.

Kebo je kazao kako su tokom razgovora o problemu decertificiranih policajaca u sjedištu UN-a u New Yorku imali određene otpore u Odjeljenju za mirovne operacije UN-a te otpor i skepticizam pojedinih zemalja u vezi sa tim pitanjem.

"U svom pismu ću reći da zbog takve situacije neću moći braniti principe i stavove UN-a u vezi sa ovim pitanjem te da ću se držati stavova i preporuka Venecijanske komisije", naglasio je Kebo te upozorio kako će u slučaju nezadovoljavajućeg rješenja iz UN-a jasno i precizno iznijeti sva imena i zemlje koje su pokazale otpor i spriječile rješenje problema.

Kako prijedlog Odluke o obezbjeđenju finansijskih sredstava za rješenje pitanja decertificiranih policijaca nije dobio entitetsku podršku, odnosno o tom prijedlogu se Vlada FBiH još nije izjasnila, a Vlada RS je prijedlog odbila, Kebo će predložiti novu odluku.

"Vijeću ministara BiH ću predložiti da, neovisno od pravnog rješenja ovog problema, donese odluku o jednokratnoj finansijskoj pomoći članovima Udruženja decertificiranih policajaca u iznosu od 300.000 KM iz budžetskih rezervi", kazao je on.

Od prvobitnih 157 ljudi, sudovima u BiH za zaštitu svojih prava do sada se obratilo 265 decertificiranih policajaca, od toga 143 iz Federacije BiH, 95 iz Republike Srpske te 23 iz Državne granične službe BiH (DGS).