|

Schwarz-Schillingov poziv na prestanak potpirivačke retorike

Schwarz-Schillingov poziv na prestanak potpirivačke retorike
0
F
FENA
18.8.2006. u 13:45
0
komentara
0

dijeljenja
Schwarz-Schillingov poziv na prestanak potpirivačke retorike
Potpirivačka retorika mora prestati i političari moraju pokazati da mogu biti lideri, ali i iscjeljitelji, napisao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Christian Schwarz-Schilling u svojoj sedmičnoj kolumni, koja je danas objavljena u bh. štampi.
Schwarz-Schilling je izjavio da su riječi važne, da uvredljiva retorika podiže tenzije a to zauzvrat može prerasti u nasilje u društvu u kojem svugdje ima oružja, mnogo je alkohola, a ljeta su duga i vruća.

Imajući na umu nedavnu prošlost zemlje, bilo ko ko se prijavi za izbore i svi nosioci dužnosti imaju obavezu da se ponašaju odgovorno i svojim riječima i djelima, poruka je visokog predstavnika/specijalnog predstavnika EU u objavljenom članku.

Visoki predstavnik smatra neprihvatljivim izjave date s jasnim ciljem da podjare tenzije – uključujući neodređene izjave o referendumu ili ukidanja jednog entiteta silom. Naglasio je da se retorika pojačava već nekoliko mjeseci i ne posustaje uprkos šokantnom napadu na mezar Alije Izetbegovića prošle sedmice. Schwarz-Schilling je priznao da su prve reakcije na taj nečuveni čin općenito bile umjerene i s ciljem da smire strasti te posebno naglasio odmjerene riječi Bakira Izetbegovića i Dragana Čavića. Za razliku od toga, visoki predstavnik je izrazio razočarenje komentarima Zorana Đerića, u smislu da je napad na grob bio pokušaj Bošnjaka da odvrate pažnju od stradanja Srba, te čuđenje zbog komentara Nikole Špirića u kojima krivi bošnjačke ekstremiste za taj napad i dovodi ga u vezu s masakrom na pijaci Markale 1994. godine.

Pošto nijedna od ovih osoba nije pokazala bilo kakve dokaze kao potporu svojim izjavama, teško je ne zaključiti da su namjerno pokušavali potpiriti netoleranciju, napisao je Schwarz-Schilling.

Visoki predstavnik smatra da takvo ponašanje nije dostojno nekoga ko želi obavljati javnu funkciju u Bosni i Hercegovini. Ako političari ne prestanu koristiti potpirivačku retoriku kako će, konstatirao je, građani moći imati povjerenja u njih da će odgovorno koristiti ovlasti.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.