BiH
0

Schwarz-Schilling: Život u BiH danas zaista težak

FENA
Dvanaest godina nakon završetka sukoba u BiH građani ove zemlje se suočavaju s mnogim izazovima s kojima su se 1957. godine suočavali građani zapadnoevropskih zemalja, kada su tek stupili na put koji će se pokazati kao najduži i najpozitivniji rast u ekonomskoj historiji, istaknuo je Schwarz-Schilling, u svojoj danas objavljenoj sedmičnoj kolumni.
  • Danas je život u BiH zaista težak, napisao je Schwarz-Schilling za Dnevni avaz, Nezavisne novine i Večernji list.

Međutim, dosta je učinjeno kako bi se osigurao osnovni okvir za prosperitet i sigurnost.

Schwarz-Schilling je upozorio: "Čini se da neki ljudi, uključujući i neke iskusne političare, smatraju da projekat euroatlanskih integracija ne može uspjeti zbog neslaganja, nepovjerenja i međusobnog optuživanja koji su nažalost i dalje prisutni, što je i razmljivo, kao nus-produkt rata koji je završen prije dvanaest godina."

Naglasio je da su možda su ti ljudi premladi pa se zato ne sjećaju nepovjerenja i uzajamnih optužbi koje su bile prisutne u Evropi nakon kataklizme od 1939. do 1945. godine.

  • Ja ih se sjećam. Državnici koji su osnovali EEC prije pola stoljeća znali su kako se izdići iznad poteškoća s kojim su se suočavali i imati na umu prosperitetnu i sigurnu budućnost. To je ono što danas moraju učiniti lideri BiH, oslanjajući se pri tome na napredak koji je ostvaren od 1995. godine.

Osnivači EEC su odgovorili na ogromne ponekad nepremostive izazove s kojim su se suočavali, vodeći se zdravim razumom, svjesni vlastitih interesa, imajući viziju i zadržavajući optimizam, dodao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije.

  • Ukoliko lideri BiH počnu pokazivati ove kvalitete, a ja sam uvjeren da to mogu, ova zemlja može ostvariti brzi tempo razvoja, isti onaj koji su šezdesetih godina doživjele zemlje koje su osnovale EU, a koji su zabilježile i nove članice EU čiji je tempo razvoja bio još i brži. Historija se ne dešava sama od sebe, historija se stvara, Schwarz-Schilling je čitatelje podsjetio da je prilikom prošlosedmične posjete Sarajevu komesara za proširenje Evropske unije, gospodina Ollija Rehna, ukazano na jednu ključnu činjenicu a to je da su vrata Evropske unije otvorena za BiH.

Evropska unija je jasno označila put za pridruživanje i pomogla je, i još uvijek pomaže, BiH putem osiguranja detaljnih materijala, tehničke i političke podrške kako bi ova zemlja mogla ići tim putem, naglasio je Schwarz-Schilling i dodao da je komesar Rehn također jasno rekao: "Na liderima ove zemlje je da prođu taj put."