BiH
0

Schwarz-Schilling: Zemlje ne mogu samo stajati u mjestu

FENA
Lideri Bosne i Hercegovine su ove sedmice dobili signal upozorenja od evropskog komesara Ollija Rehna koji im je u pismu upućenom premijeru Nikoli Špiriću rekao da odvlače svoju zemlju u pogrešnom smjeru, napisao je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije (EU) Christian Schwarz-Schilling u svojoj sedmičnoj novinskoj rubrici.

“Među nekim liderima Bosne i Hercegovine postoji opasno uobičajeno, pogrešno vjerovanje da nepostojanje napretka u nekoj zemlji znači da ta zemlja stoji u mjestu. Već nekoliko mjeseci izgleda da oni vjeruju: možemo prestati da idemo naprijed na putu ka Evropi, novim radnim mjestima, poboljšanju usluga koje pružaju vlasti, i nakon što izvjesno vrijeme ne radimo ništa, kada jednom počnemo zajedno politički djelovati možemo nastaviti tamo gdje smo stali,” napisao je visoki predstavnik u članku koji je objavljen u Dnevnom avazu, Nezavisnim novinama i Večernjem listu. Naglasio je da u stvarnom svijetu stvari nisu takve i da kada neka zemlja prestane ići naprijed ona počne ići unazad.

Schwarz-Schilling je uporedio brzinu s kojom su zemlje centralne Evrope koje su se uspješno pridružile EU išle naprijed s nedostatkom napretka u Bosni i Hercegovini.

“Prava tragedija” napisao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU “leži u činjenici da je uspjeh narednog koraka ka Evropi uspjeh u privlačenju investicija, stvaranju radnih mjesta i podizanju životnog standarda, uspjeh u provođenju reforme policije i drugih mjera potrebnih da se uklone prepreke na putu naprijed – uspjeh u svim ovim oblastima, tako primamljivo blizu, kao što je i komesar Rehn jasno naglasio ove sedmice kada je rekao da je “svijetla evropska budućnost” sada nadohvat ruke za BiH, ali samo ako njeni lideri iskoriste priliku i zgrabe tu budućnost.”

U četvrtak su u Zagrebu druge zemlje iz regiona, ipak, iskazale snažno i odlučno povjerenje u budućnost ove zemlje kada su se dogovorile da Sekretarijat novog Vijeća za regionalnu saradnju (koji će preuzeti dužnosti Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu) bude smješten u Sarajevu.

"Ministri Bosne i Hercegovine odgovorni za regionalnu saradnju, diplomate i visoki državni službenici su svi radili naporno i efikasno kako bi omogućili ovaj rezultat. To će Bosnu i Hercegovinu smjestiti tamo gdje i pripada u samo srce regiona".

“To je nešto što sam zagovarao dugo prije nego što sam postao visoki predstavnik. To je također potez koji će služiti kao prijeko potreban podsjetnik da je napredak neuporedivo bolji od nazadovanja,” napisao je Schwarz-Schilling.

“Glavni problem proteklih mjeseci je u činjenici da je previše političara vjerovalo, čini se, da si mogu priuštiti luksuz da stoje u mjestu”, naveo je u završnom dijelu članka visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.