BiH
0

Schwarz-Schilling: Zatvaranje OHR-a ne znači povlačenje međunarodne zajednice iz BiH

FENA
Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) na dvodnevnom zasjedanju u Sarajevu donijeli su odluku da se Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) zatvori 30. juna naredne godine, te da pripreme za realizaciju ove odluke počinju odmah.

Početkom naredne godine ova odluka će još jednom biti razmatrena i potvrđena, uzimajući u obzir situaciju u BiH i regionu.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling potvrdio je kako zatvaranje OHR-a ne znači povlačenje međunarodne zajednice, te da će u BiH nastaviti funkcionirati Ured specijalnog predstavnika EU.

-Međunarodna zajednica ostaje u potpunosti angažirana u BiH, uz veće prisustvo EU, snaga EUFOR-a, EUPM-a i NATO-a, kazao je novinarima visoki predstavnik.

Ocijenio je kako je vrijeme da međunarodna zajednica promijeni svoju ulogu, s obzirom na to da se BiH sve više okreće na provođenje aktivnosti vezanih za evropske integracije.

Schwarz-Schilling naglašava kako je pred domaćim političarima do izbora značajan broj zadataka koje trebaju provesti, kao što je donošenje važnih reformskih zakona kako bi građane mogli povesti na put prema EU.

Treba razriješiti i niz pitanja koja se tiču egzistencije građana BiH, a to su zapošljavanje, usluge, socijalna zaštita i obrazovanje. Stoga je poruka PIC-a bh. političarima da sarađuju s međunarodnom zajednicom i da će im ona pomoći u tim aktivnostima.

Politički direktori PIC-a su na sastanku razgovarali i o potrebi pune saradnje bh. vlasti s Haškim trinbunalom, te provođenja odluka Doma za ljudska prava.

Također, ukazali su i na činjenicu da se ustavna struktura BiH može mijenjati samo putem dogovora svih konstitutivnih naroda u BiH.