{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Schwarz-Schilling: Vrijeme je da politički lideri promijene način razmišljanja

F
6.4.2007. u 09:27
0
0
Schwarz-Schilling: Vrijeme je da politički lideri promijene način razmišljanja
0
Schwarz-Schilling: Vrijeme je da politički lideri promijene način razmišljanja
Sada kada zima prelazi u proljeće, vrijeme je da se promijeni način razmišljanja kao i garderoba, piše danas u svojoj sedmičnoj rubrici visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling, sugerirajući da politički lideri treba da odbace slogane koje su koristili u posljednjih šest mjeseci zajedno sa zimskom garderobom.
-Nakon šest dugih mjeseci tokom kojih je bilo dosta zajedljivih komentara, a malo konstruktivnog dijaloga krajnje je vrijeme za drastičnu promjenu tona u političkoj debati u BiH, piše Schwarz-Schilling u Dnevnom avazu, Nezavisnim novinama i Večernjem listu.

On navodi kako su mnoge političke stranke čak i nakon izbora svoje političke izjave svele na promoviranje slogana koji dobro i dopadljivo zvuče za izborno tijelo nekih političkih stranaka, no radi se o sloganima koji su daleko od ozbiljnog odgovora na kompleksne izazove pred kojima se nalazi ova zemlja i svi njeni građani.

-Zbog toga smo izgubili dragocjeno vrijeme. Međutim, sada se konačno nalazimo u situaciji iz koje je moguće krenuti naprijed. Vlade su formirane u oba entiteta, imamo Vijeće ministara koje nakon neizvjesnog početka sada postaje stabilnije. Nakon kašnjenja koja su u nekim slučajevima bila prouzrokovana sporenjem oko procedura, Parlamenti su se počeli baviti ambicioznim reformskim planom koji će imat dalekosežne posljedice, piše visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

Schwarz-Schilling ističe da činjenica da sa Evropskom unijom nije parafiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju predstavlja ozbiljan udarac nadanjima četiri miliona građana.

-Politički lideri BiH sada imaju zadatak da osiguraju ostvarivanje napretka u reformskim procesima, koji su uglavnom već uveliko u toku, a uključuju restrukturiranje policije, ustavne reforme i reformu odbrane, reformu sistema obrazovanja, javnog RTV sistema, državne službe, kao i reforme u nekim ključnim ekonomskim oblastima, piše Schwarz-Schilling.

Kako navodi, na taj način se u sljedećih šest mjeseci za građane mogu osigurati praktični pomaci koji će biti daleko veći od onoga što im je osigurano u proteklih šest mjeseci.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: