BiH
0

Schwarz-Schilling: Vrijeme je da krenemo naprijed

FENA
Nakon izbora održanih u nedjelju, u Bosni i Hercegovini nastupa nova politička scena, navodi visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling u svojoj sedmičnoj kolumni koja se objavljuje u Dnevnom avazu, Nezavisnim novinama i Večernjem listu, saopćeno je iz OHR-a.

Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU piše da će u toku posjete Briselu, koja je planirana za ponedjeljak i utorak sljedeće sedmice, nastojati da osigura “da partneri ove zemlje u EU i NATO-u ispravno shvate mogućnosti koje ta scena nudi.”

On je dodao da će u Briselu “zastupati tezu da novi poredak političkih snaga u BiH nije protuevropski i protureformski” i da će se potruditi da uvjeri “kreatore politike u EU i NATO-u da moraju držati otvorena vrata za BiH.”

“Sve stranke su izrazile opredijeljenost da BiH povedu dalje putem euroatlantskih integracija. Sada to moraju i uraditi”, piše Christian Schwarz-Schilling.

“Moja poruka u Briselu će biti da nove vlade i novi parlamenti shvataju potrebu konstruktivnog djelovanja. Ali, ako želimo da ova poruka bude vjerodostojna, političari u BiH moraju stvarno početi ozbiljno raditi. Jasno, neke reforme moraju sačekati konstituiranje parlamenata i formiranje vlada, ali ne možemo si priuštiti odgađanja osim onih koja su apsolutno neophodna. Evropa i NATO neće imati strpljenja – a ni građani BiH neće imati strpljenja – ukoliko novoizabrani političari budu oklijevali i okolišali”.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je rekao da bosanskohercegovački političari sada moraju pružiti konkretne dokaze za ove pozitivne tvrdnje date nakon izbora i to tako što će ponovo pokrenuti, i uspješno završiti, proces reformi koji je već neko vrijeme blokiran.

Istaknuo je da je brz napredak treutno moguć u oblasti reforme policije, kroz Direkciju za restrukturiranje policije. “EU je jasno stavila do znanja da očekuje od Direkcije da ubrza svoj rad. Dakle, evo jedne reforme gdje političari mogu pokazati da su ozbiljni kada je riječ o ulasku u Evropu".

Također je izrazio optimizam, koji se zasniva na izjavama koje su u posljednjih nekoliko dana davali stranački lideri, u vezi s mogućim napretkom ustavne reforme.

Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU je priznao da “političari mogu biti u iskušenju da se vrate uobičajenoj politici”, no dodao je da “nije nerazumno nadati se da će povjerenje koje su prošle sedmice birači iskazali izašavši na izbore ponukati lidere ove zemlje da opravdaju povjerenje biračkog tijela – i da krenu naprijed umjesto u stranu ili unazad ili pak da se ne maknu s mjesta”.