{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Schwarz-Schilling: Uspjeh pregovora s EU zavisi od reformi

F
19.2.2006. u 12:11
0
0
Schwarz-Schilling: Uspjeh pregovora s EU zavisi od reformi
0
Schwarz-Schilling: Uspjeh pregovora s EU zavisi od reformi
Visoki predstavnik, koji je i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, Christian Schwarz-Schilling susreo se sinoć s predsjednikom Evropske komisije Joseom Manuelom Barrosom i komesarom za proširenje Ollijem Rehnom, saopćeno je u nedjelju iz OHR-a.
Specijalni predstavnik Evropske unije je pozdravio početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, ali u isto vrijeme je naglasio da će njihov uspjeh zavisiti od spremnosti vlasti Bosne i Hercegovine da provedu neophodne reforme.

"Zadovoljstvo mi je da poželim dobrodošlicu predsjedniku Barrosu i komesaru Rehnu u Sarajevu. Ovo je jasan signal da je budućnost ove zemlje u Evropskoj uniji", rekao je Schwarz-Schilling.

"Danas sam ovdje najprije i prvenstveno kao specijalni predstavnik Evropske unije. Blisko ću sarađivati s Komisijom kako bih pomogao Bosni i Hercegovini da napreduje na svom putu ka Evropi", dodao je.

Specijalni predstavnik Evropske uniji je, međutim, naglasio da "je ovaj posao sada na parlamentima i vladama ove zemlje. Oni moraju da usvoje i provedu neophodne reformske mjere. Naprimjer, oba entiteta moraju usvojiti preostale zakone iz oblasti javnog emitiranja. Mora se provesti reforma policije i mora se donijeti državni zakon o ombudsmenima".

Specijalni predstavnik Evropske unije je izrazio nadu da će na predstojećim općim izborima, koji su planirani za oktobar ove godine, glasači Bosne i Hercegovine procjenjivati političke stranke na osnovu njihove sposobnosti da čine napredak prema Evropi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Trebaju li građanske stranke imati jednog zajedničkog kandidata za Predsjedništvo BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: