BiH
0

Schwarz-Schilling: Uspjeh pregovora s EU zavisi od reformi

FENA
Visoki predstavnik, koji je i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, Christian Schwarz-Schilling susreo se sinoć s predsjednikom Evropske komisije Joseom Manuelom Barrosom i komesarom za proširenje Ollijem Rehnom, saopćeno je u nedjelju iz OHR-a.

Specijalni predstavnik Evropske unije je pozdravio početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, ali u isto vrijeme je naglasio da će njihov uspjeh zavisiti od spremnosti vlasti Bosne i Hercegovine da provedu neophodne reforme.

"Zadovoljstvo mi je da poželim dobrodošlicu predsjedniku Barrosu i komesaru Rehnu u Sarajevu. Ovo je jasan signal da je budućnost ove zemlje u Evropskoj uniji", rekao je Schwarz-Schilling.

"Danas sam ovdje najprije i prvenstveno kao specijalni predstavnik Evropske unije. Blisko ću sarađivati s Komisijom kako bih pomogao Bosni i Hercegovini da napreduje na svom putu ka Evropi", dodao je.

Specijalni predstavnik Evropske uniji je, međutim, naglasio da "je ovaj posao sada na parlamentima i vladama ove zemlje. Oni moraju da usvoje i provedu neophodne reformske mjere. Naprimjer, oba entiteta moraju usvojiti preostale zakone iz oblasti javnog emitiranja. Mora se provesti reforma policije i mora se donijeti državni zakon o ombudsmenima".

Specijalni predstavnik Evropske unije je izrazio nadu da će na predstojećim općim izborima, koji su planirani za oktobar ove godine, glasači Bosne i Hercegovine procjenjivati političke stranke na osnovu njihove sposobnosti da čine napredak prema Evropi.