BiH
0

Schwarz-Schilling: Učinite političke stranke odgovornim

FENA
Uloga civilnog društva u tome je da zahtijeva odgovornost političkih stranaka stoga što je neophodno da postoje artikulirane nevladine organizacije, izjavio je u subotu u Sarajevu visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling na konferenciji o civilnom društvu koju je organizirala Fondacija Heinrich Boell.

"U prošlosti je međunarodna zajednica imala ključnu ulogu, uključujući intervencije u politički proces korišćenjem bonskih ovlasti. To doba je prošlo. Ako želite da Bosna i Hercegovina uspije, morate učiniti da ona uspije, a to znači da se morate uključiti u izbornu kampanju", kazao je visoki predstavnik.

"Oktobarski izbori u BiH će se provoditi bez vanjskih zaštitnih mehanizama. Međunarodna zajednica se neće miješati i popravljati stvari umjesto lokalnih političara. Oni koji su izabrani treba da se dogovore o konstruktivnoj politici. Ukoliko građani žele da politika bude konstruktivnija od politike koja je do sada viđena, morat će se politički uključiti, bilo u političkim strankama ili nevladinim organizacijama", naglasio je.

Visoki predstavnik je pozvao građanske organizacije da osiguraju da kampanja bude poštena i transparentna i suštinska, saopćeno je iz OHR-a.

"Od političara se mora zatražiti da objasne šta će učiniti i, što je jednako važno, kako će to učiniti", poručio je visoki predstavnik.

Društvene i političke mjere o kojima se pregovara u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja, uključujući ispunjavanje zahtjeva Evropske komisije o provedbi reforme policije, osnivanja održivog sistema javnog emitiranja i pune suradnje s Haškim tribunalom, predstavljaju korisnu osnovicu za bilo kakav politički manifest.

"Političke stranke također imaju mogućnost da u periodu do oktobra pokažu svoju sposobnost i konstruktivno razmišljanje", naveo je visoki predstavnik, time što će zauzeti konkretne stavove o ključnim zakonskim propisima koji imaju uticaja na život ljudi i na privredu.

U kampanji se ne radi o apstraktnoj političkoj teoriji. U kampanji se radi o pitanju hljeba i soli. To glasači razumiju, moraju navesti političke kandidate da i oni to razumiju", smatra visoki predstavnik u BiH.