Autobiografsko djelo
86

Schwarz-Schilling u knjizi pisao o idejama za uklanjanje Dodika s političke scene i zašto se to nije desilo

B.H.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
U Sarajevu je jučer predstavljena knjiga “Prokockani mir u Bosni” autora Christiana Schwarz-Schillinga, bivšeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Na promociji knjige su se obratili akademik Mirko Pejanović, profesori Ivo Komšić i Husnija Kamberović, bivši ambasador SR Njemačke u BiH Michael Schumunk te sam autor, a posebno iznenađenje je bilo obraćanje aktuelnog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Svi govornici su istakli da se radi o veoma zanimljivom djelu koje je značajno svjedočenje o dešavanjima u Bosni i Hercegovini sa posebnim aspektom na ratna dešavanja. Autor nije izostavio ni period nakon rata, te vrijeme u kojem je imao mandat na poziciji visokog predstavnika. Profesor Kamberović je podsjetio sve na izuzetnu humanost Schwarza-Schillinga tokom rata, te kako se ne smije zaboraviti njegova ostavka na položaju ministra u vladi kancelara Helmuta Kohla koju je podnio iz nezadovoljstva u odnosu Njemačke prema BiH.

Autor je u knjizi istakao kako su politička, a ne vojna pitanja bila ključna u neadekvatnoj reakciji Zapada da zaustavi agresiju na Bosnu i Hercegovinu, te podsjetio kako su najveći protivnici ukidanja embarga za naoružavanje bosanske armije bile Velika Britanija i Francuska.

Schwarz-Schilling je podijelio i neke lične stvari poput njegovog angažovanja u pokušaju da se spasi grad Bihać te kako je slao svoj novac putem helikoptera koji su slijetali u grad.

U nastavku knjige autor se osvrnuo na poslijeratni period, djelovanje Njemačke prema Bosni i Hercegovini, neuspjeh Aprilskog paketa i početak agresivnog djelovanja Milorada Dodika.

Navodi da je bilo više prijedloga za uklanjanje Dodika sa političke scene no da su Amerikanci odustali od toga popuštajući Rusima.

Trenutni visoki predstavnik Christian Schmidt se obratio prisutnima ističući veliku ulogu Schwarz-Schilling tokom ratnih dešavanja, te da je sa mnogo simpatija podržavao njegove napore u Bosni i Hercegovini. Dodao je kako su djelovanja Schwarza-Schillinga velika inspiracija i vodilja za njegov rad iako se svjetski poredak znatno izmijenio u prethodnih 30 godina i da je situacija u Bosni i Hercegovini znatno drugačija nego tada.

Na kraju se obratio i sam autor koji se vrlo emotivno podsjetio na najteže periode tokom rata u Bosni i Hercegovini, te se zahvalio svima koji su došli na promociju a posebno trenutnom visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu.