{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Schwarz-Schilling u Bihaću primio priznanje grada

25.8.2015. u 13:47
0
2
Schwarz-Schilling u Bihaću primio priznanje grada
0
Bihaćki gradonačelnik Emdžad Galijašević ugostio je danas u Bihaću Christiana Schwarz-Schillinga, bivšeg visokog predstavnika u BiH.
Osvjedočeni prijatelj Bihaća i Bosne i Hercegovine u grad na Uni došao je na poziv bihaćkog gradonačelnika i članica Udruženja Žene sa Une s kojima je u kontaktu još od agresije na grad Bihać i državu BiH, saopćeno je iz gradske uprave Bihaća.

"Sve što je Schwarz-Schilling kao političar, a prije svega kao čovjek uradio za grad Bihać i njegove građane u najtežim trenucima za vrijeme agresije je neprocjenjivo i veliko hvala u ime svih građana Bihaća. Hvala i članicama Udruženja Žene sa Une što su predložile Schwarz-Schillingza nagradu koju je istinski zaslužio. Njemačka država je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i grada Bihaća, a poseban prijatelj je nama dragi Schwarz-Schilling", kazao je Galijašević.

On iskoristio je današnji boravak Schwarz-Schillinga u Bihaću da mu povodom obilježavanja 755. rođendana grada Bihaća dodijeli i posebno priznanja grada Bihaća. Priznanje Schwarz-Schillingu gradonačelnik Galijašević dodijelio je za izuzetan lični doprinos i zalaganje u pružanju humanitarne pomoći građanima Bihaća u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, te promicanju istine o stradanju na prostoru Bosne i Hercegovine , zalaganje za očuvanje mira u Bosni i Hercegovini , te iskazane ljudske vrline kao što su nesebičnost, požrtvovanost i humanist.

"Hvala gradonačelniku i gradskom vijeću koji su mi dodijelili priznanje koje mi je zaista posebno jer sam ga dobio od svojih prijatelja iz Bihaća. Za mene je grad Bihać posebno mjesto i ljudi u njemu su zaista pokazali kako se snagom duha i pravednosti pobjeđuju sile tame", kazao Schwarz-Schilling.

Kako je istaknuto na današnjem prijemu u vrijeme opsade grada Bihaća, 1994. godine Schwarz-Schillinga organizirao je Svjetsku konferenciju za novinare u Bundestagu, čiji je cilj bio da se sagleda vojna situacija u Bihaću. Odmah nakon toga je obaviještena svjetska javnost o opsadi i gorčini stanovništva u Bihaću. Na apel organizacije "Žene sa Une" Bihać, upućenim Schwarz-Schillingu vrlo emotivnim i potresnim riječima:

"Vi znate kako ćete pomoći i čime, samo, molimo Vas, neka to bude ODMAH! Nije nas strah umrijeti, jer to je naša sadašnjost, strah nas je pokolja i iživljavanja nad nejakim i slabim, koje nećemo, ovoga puta, bez Vaše pomoći moći zaštiti. Molite za nas, nikada nam do sada nije bilo teže".

Schwarz-Schilling je napisao vrlo oštro pismo Klausu Kinkelu, ministru vanjskih poslova Njemačke.

U pismu poziva na energičnu inicijativu da se poduzmu mjere da se spriječe oni koji narod Bihaća sistemski guraju u smrt, da se spriječi njihov zločin. Zatražio je od njemačke vlade da odmah uspostavi pomoć u hrani i lijekovima stanovništvu Bihaća zračnim putem, te uspostavljanje koridora iz hrvatskog teritorija do Bihaća za prolaz humanitarnih konvoja za Bihać, navodi se u saopćenju za javnost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: