BiH
0

Schwarz-Schilling u Berlinu o zatvaranju OHR-a i formiranju ureda EU-a

FTV
Visoki predstavnik u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije Christian Schwarz-Schilling boravi u dvodnevnoj posjeti Berlinu, gdje će sa visokim njemačkim diplomatama razgovarati o planovima za zatvaranje OHR-a i formiranje Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije sa osnaženim kapacitetima, te o cjelokupnom stanju procesa reforme u BiH - saopćeno je iz OHR-a

U skladu s junskim zaključcima Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, OHR je započeo pripreme za zatvaranje, a paralelno s tim procesom Bruxelles aktivno radi na pripremama za formiranje Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije sa osnaženim kapacitetima, koja bi trebalo da bude potpuno operativna do polovine 2007. godine.

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira ponovo će razmotriti i potvrditi svoju konačnu odluku o zatvaranju OHR-a na sastanku u februaru naredne godine.

Prošle sedmice u Banjoj Luci Schwarz-Schilling je rekao da nije ostvaren napredak u ključnim oblastima kao što je reforma policije. Upozorio je da ukoliko i u februaru ključne reforme budu blokirane te da ne može biti potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, to bi moglo uticati na konačnu odluku o zatvaranju OHR-a.