{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Schwarz-Schilling: Trajan mir ovisi o pravdi

F
18.5.2007. u 12:15
0
0
Schwarz-Schilling: Trajan mir ovisi o pravdi
0
Schwarz-Schilling: Trajan mir ovisi o pravdi
Ako misle da mogu izbjegavati saradnju s Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju i da će im to proći bez ikakvih posljedica, onda su vlasti u regionu potpuno pogrešno protumačile svoje moralne, političke i međunarodne obaveze, napisao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling u svojoj sedmičnoj novinskoj kolumni.
-Međunarodna zajednica je dosljedno i sistematično naglašavala da je konsolidacija vladavine zakona u jugoistočnoj Evropi temelj svih drugih nastojanja -socijalnih, političkih i ekonomskih, da se ovaj region integrira u evroatlantske strukture, navodi visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u članku objavljenom danas u Dnevnom avazu, Nezavisnim novinama i Večernjem listu.

On ističe kako je Hrvatska bila u poziciji da unaprijedi odnose s Evropskom unijom i NATO-om tek nakon što je Ante Gotovina uhapšen i izručen Haškom tribunalu.

Također, navodi kako nije rehabilitovao nijednu osobu smijenjenu s dužnosti u BiH zbog nesaradnje s Haškim tribunalom, te vjeruje da te smjene trebaju ostati na snazi sve dok je saradnja s Haškim tribunalom na nezadovoljavajućem nivou.

U svome obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a ranije ove sedmice, Schwarz-Schilling je pozvao Ujedinjene narode da proglase dan Srebrenice u UN-u, kojim bi se obilježili tragični događaji iz jula 1995. godine i odala počast žrtvama genocida i njihovim porodicama.

On je također podsjetio Vijeće sigurnosti UN-a da je Međunarodni sud pravde presudio da se u Srebrenici desio genocid i eksplicitno pozvao Srbiju, za koju je ustanovio da nije spriječila i kaznila ovaj genocid, na punu saradnju s Haškim tribunalom.

Schwarz-Schilling je zatražio od Vijeća sigurnosti da razmotri poduzimanje mjera koje bi osigurale da sve potpisnice Daytonskog sporazuma, uključujući Srbiju, ispoštuju svoje obaveze prema Haškom tribunalu, te da razmotri na koje načine se može utjecati na Srbiju da implementira odluku Međunarodnog suda pravde.

-Srbija ne sarađuje u potpunosti i ta činjenica ugrožava stabilnost u BiH i regionu, upozorio je Schwarz-Schilling, dodajući kako trajan mir ovisi o pravdi.

Ističe kako se moraju poduzeti sve moguće mjere kako bi sve osobe optužene za ratne zločine u Srebrenici i drugim mjestima bile izvedene pred sud.

-Saradnja s Haškim tribunalom nije neka dosadna i zamorna obaveza, zaključio je Schwarz-Schilling već obaveza koja mora biti ispoštovana zarad žrtava ratnih zločina i svih građana u regionu koji žele da žive u dostojanstvu i miru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: