BiH
0

Schwarz - Schilling: "Srebrenica je poseban slučaj"

FENA
Srebrenica je poseban slučaj i ona mora ostati na samom vrhu liste prioriteta Vlade Republike Srpske, kazao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Christian Schwarz-Schilling u kolumni koju je danas objavio "Euroblic", saopćeno je iz OHR-a.

"Sistematska likvidacija muškog stanovništva ovoga grada u julu 1995. godine izvedena je po naredbi Ratka Mladića, komandanta Vojske Republike Srpske", napisao je Schwarz-Schilling.

"Ova činjenica ne znači sama po sebi da su građani Republike Srpske krivi. Ali ona nameće Republici Srpskoj moralnu i političku obavezu da se suoči sa posljedicama genocida."

U kolumni, objavljenoj u najtiražnijim novinama u Republici Srpskoj, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je konstatirao da je Vlada Republike Srpske proglasila općinu Srebrenica područjem od posebnog socio-ekonomskog značaja i prezentirala Razvojni program za Srebrenicu.

"Ovaj program podrazumijeva izdvajanje 16 miliona KM javnih sredstava za Srebrenicu i izmjene odgovarajućih zakonskih akata kako bi se dugoročno omogućila veća budžetska izdvajanja za ovu općinu", kazao je visoki predstavnik. On je dodao da ovi potezi zaslužuju pohvalu.

Schwarz-Schilling je izrazio uvjerenje da se građani Republike Srpske mogu nadati prosperitetnoj budućnosti u Bosni i Hercegovini s integracijom ove zemlje u Evropsku uniju.

"Ali da bi do toga došlo, obaveze Vlade prema Srebrenici se moraju u potpunosti ispuniti”, zaključio je Schwarz-Schilling.

“Poštivanje ovih obaveza je od prevashodnog značaja ne samo za preživjele žrtve Srebrenice nego i za sve građane Republike Srpske," navodi se u saopćenju OHR-a.