BiH
0

Schwarz-Schilling: Sporazum o restrukturiranju policije nadohvat ruke

FENA
Sporazum o restrukturiranju policije koji poštuje želje građana BiH i ispunjava tri principa Evropske komisije nadohvat je ruke, napisao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Christian Schwarz-Schilling u svojoj sedmičnoj kolumni u novinama.

-Direkcija za reformu policije upravo završava svoj izvještaj, napisao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u članku koji je danas objavljen u Dnevnom avazu, Nezavisnim novinama i Večernjem listu.

On ističe kako je sada vrijeme da strane traže rješenja za reformu policije koja će biti u skladu s tri principa Evropske komisije i omoguće Direkciji da izradi prijedlog za implementaciju policijske reforme o kojem će biti postignut čvrst politički konsenzus.

-Ovo je jedinstvena prilika za novoizabrane lidere BiH da osiguraju budućnost svoje zemlje u Evropi, naveo je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

On objašnjava da je Evropska komisija počela pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) tek nakon što su se parlamenti RS i FBiH dogovorili da krenu dalje u reformi policije.

-Danas EU očekuje od Direkcije za reformu policije da donese Plan za reformu policije prije kraja godine” napisao je Schwarz-Schilling, koji očekuje od vlada i parlamenata RS, FBiH i BiH da najkasnije do marta 2007. godine usvoje plan za provođenje reforme policije.

Schwarz-Schilling je pozdravio sve prijedloge u vezi s budžetom policije, ali je odbacio potrebu za sveobuhvatnom fiskalnom reformom.

-Najbolje rješenje za financiranje nove policijske strukture je mehanizam koji se već primjenjuje za financiranje rada SIPA-e i Državne granične službe, odnosno redovni državni budžetski sistem, kazao je visoki predstavnik.

Naglasio je da EU želi reformu policije jer joj je potreban jedan sugovornik sa zakonodavnim vlastima koji će se baviti mnogim pitanjima - i implementirati ih - u sferi pravde i unutrašnjih poslova, a koja su potrebna u procesu pristupanja.

-Ukoliko dogovor o policijskoj reformi ne bude postignut, onaj ko bude blokirao dogovor bit će odgovoran za odlaganje zaključivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i uskraćivanje privilegija koje za bh. građane osigurava integracija u EU, kao što su bezvizni režim, ekonomska i tehnička pomoć, pristup tržištu, putem kojih se stvara odgovarajuća klima za privlačenje većeg broja međunarodnih investicija, naveo je Schwarz-Schilling.