BiH
0

Schwarz-Schilling: Sloboda ratnih zločinaca potkopava čitav sistem pravde

FENA
Svi ratni zločinci moraju biti procesuirani, jer njihova sloboda potkopava čitav sistem pravde, rekao je danas na Ilidži visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling, otvarajući dvodnevnu konferenciju o poboljšanju učinkovitosti krivičnih istraga u BiH za tužioce i predstavnike policijskih agencija.

Ovo je druga konferencija koja se održava u organizaciji Policijske misije EU (EUPM), Tužilaštva BiH, SIPA-e i Ureda specijalnog predstavnika EU.

Schwarz-Schilling je naglasio da je vladavina prava osnovni temelj na kojem se gradi demokratija, a da su tužilaštvo i policija ključna veza u lancu pravde, čija veza mora biti fleksibilna i čvrsta.

On je pozdravio činjenicu da su tužilaštva i policija sve više angažirani na pitanju ratnih zločina, posebno u Srebrenici gdje je počinjen najstrašniji zločin genocida.

Nakon presude Međunarodnog suda pravde da je u Srebrenici počinjen genocid, Schwarz-Schilling smatra da je obaveza Srbije da učini dostupnom dokumentaciju iz vremena rata, a da je zadatak policije RS-a da svu dokumentaciju traži jer bez nje ne može raditi.

Najavio je da će specijalni izaslanik za Srebrenicu Clifford Bond uskoro snažno postaviti ovo pitanje i to ne samo za zločine u Srebrenici.

Šef Misije EUPM-a Vincenzo Coppola je istaknuo da se saradnja između policije i tužilaštva odvija u dobrom pravcu, što se također vidi u sve većem broju regionalnih inicijativa kojima se policiji i tužilaštvima omogućuje da razmatraju zajednička pitanja.

Najavio je da će se na ovoj konferenciji pokušati pronaći rješenja za specifične aspekte značajne za svakodnevni odnos između policije i tužilaca.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Marinko Jurčević je upozorio da su novi pojavni oblici i modaliteti izvršenja kaznenih djela, prilikom kojih kriminalci zloupotrebljavaju savremena tehnološka dostignuća, razlog zbog čega su potrebne ovakve konferencije kako bi institucije sistema bile u stanju da pravovremeno i efikasno odgovore te sankcioniraju različite oblike kriminalnih aktivnosti.

On je, također, ukazao da tranzicija, demokratizacija i evropske integracije navode na potrebu za aktivnijom i otvorenijom komunikacijom policijskih agencija i tužilaštava s medijima, zbog čega će ta tema i biti tema jedne od četiri radne grupe na ovoj konferenciji.

Saradnja policije i tužilaštva, ocijenio je v.d. direktora SIPA-e Esad Lisak, jasna je poruka svima koji na bilo koji način imaju namjeru raditi i djelovati protiv zakona da odustanu od svojih namjera, ali i opomena počiniocima da nisu nedostižni.