BiH
0

Schwarz-Schilling se obratio vijeću sigurnosti UN-a

FENA
Događaji u proteklih šest mjeseci su pokazali koliko su veliki izazovi pri prelasku na domaću odgovornost u BiH, ali međunarodna zajednica treba ostati opredijeljena toj politici, izjavio je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Christian Schwarz-Schilling pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda, saopćeno je iz OHR-a.

Analizirajući poteškoće pri primjeni principa odgovornosti u praksi u Bosni i Hercegovini, Schwarz-Schilling je spomenuo i planove za zatvaranje Ureda visokog predstavnika i snažnije prisustvo Evropske unije u Bosni i Hercegovini, zaustavljene reformske procese te značaj ključnih reformi kao što su ustavna reforma i reforma policije.

On je posebnu pažnju posvetio položaju policijskih službenika koje je decertificirala Međunarodna policijska misija UN-a.

Visoki predstavnik je objasnio kako je u junu Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira donio odluku o zatvaranju Ureda visokog predstavnika krajem juna 2007. godine. On je, također, pozdravio razboritost odluke Upravnog odbora Vijeća za implementaciju da još jednom razmotri i potvrdi svoju odluku početkom naredne godine.

Visoki predstavnik je objasnio da su uprkos značajnom stepenu dobre volje u BiH oportunisti nastojali da iskoriste poteškoće tranzicije i pothranjuju stare strahove.

Schwarz-Schilling je izjavio da iako se u nekim krugovima međunarodne zajednice smatra kako sada nije pravo vrijeme da se odstupi i preda kontrola iz svojih ruku "međunarodna zajednica mora držati svoj kurs i nastaviti sa postepenom predajom odgovornosti”.

Naglasio je da je BiH, na mnogo načina, imala sreću jer je pravac u kojem putuje jasno utvrđen.

“Ako postoji jedno pitanje o kome se slaže ogromna većina u Bosni i Hercegovini, onda je to da budućnost njihove zemlje leži u Evropi”, kazao je on.

Visoki predstavnik je odao priznanje vještini sa kojom je pregovarački tim vodio pregovore o tehničkim aspektima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom i spomenuo posebno imena premijera Adnana Terzića i glavnih pregovarača, Igora Davidovića i Osmana Topčagića.

On je naglasio, međutim, da postoji i politička strana Sporazuma te da su političke reforme, koje su preduslov za završetak procesa pregovora o stabilizaciji i pridruživanju, zaustavljene.

Schwarz-Schilling je zastoj u reformskom procesu pripisao potrebi za periodom adaptacije i prilagođavanja konceptu lokalne odgovornosti, te izborima koji su održani 1. oktobra.

Komentirajući reformu policije, jedan od ključnih preostalih zahtjeva za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Schwarz-Schilling je rekao:

“Ovo je potrebno da bi BiH načinila dalje pomake prema integraciji u EU, i iznad svega, potrebno je za dobrobit građana Bosne i Hercegovine.”

U pogledu ustavne reforme, rekao je da Daytonski ustav, donesen 1995. godine u cilju završetka rata, treba evoluirati “kako bi ispunio potrebu za postojanjem funkcionalne, fiskalno održive države koja se može pridružiti euroatlanskim institucijama”.

Iako paket ustavnih amandmana nije dobio neophodnu dvotrećinsku većinu u Parlamentu BiH u aprilu, kada su nedostajala samo dva glasa za njegovo usvajanje, stranke koje su tom prilikom podržale paket sada imaju neophodnu dvotrećinsku većinu.

Visoki predstavnik opisao je aprilski paket ustavnih promjena kao “nesavršen”, ali je naglasio da je to “razuman prvi korak … koji predstavlja nivo kompromisa i pomaka koji se mogu načiniti u ovom trenutku".

“Političari u Bosni i Hercegovini moraju shvatiti da se ovakva važna pitanja mogu rješavati samo korak po korak, okupljanjem svih strana u okviru procesa”, dodao je.

Visoki predstavnik ukazao je na tešku situaciju u kojoj se nalaze decertificirani policajci zbog odluka koje je donio IPTF, ne ostavljajući im mogućnost da ulože žalbu ili zahtjev za reviziju odluke.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, zajedno sa Policijskom misijom EU i institucijama BiH, dostavili su UN-u informacije o decertificiranim policajcima, što će omogućiti uspostavu procesa revizije njihovih smjena. Naglašavajući kako “ne bismo trebali zagovarati principe vladavine prava...a pri tome istovremeno pobijati ove principe,” visoki predstavnik podsjetio je Vijeće sigurnosti UN-a na njegovu odgovornost u rješavanju ove situacije.