BiH
0

Schwarz-Schilling: Rješenje problema decertificiranih policajaca tražiti u komunikaciji s UN-om

FENA
Visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling pozvao je danas Vijeće ministara BiH da komuniciraju s Ujedinjenim narodima u vezi s odlukom o uspostavljanju komisije za reviziju procesa certifikacije policajaca, izjavio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu glasnogovornik OHR-a Oleg Milišić.

Prema njegovim riječima, vlasti BiH imaju obavezu prema međunarodnom pravu da implementiraju odluke Međunarodnih policijskih snaga (IPTF), koje su imale mandat Ujedinjenih naroda.

  • Vijeće ministara mora osigurati da BiH putem svojih akcija ne izađe iz međunarodnog pravnog okvira koji su stvorili Ujedinjeni narodi, naglasio je Milišić.

On je prenio poruku visokog predstavnika, koji je istaknuo da je intenzivno radio da nagovori Ujedinjene narode da se slože s procesom revizije certifikacije, ali i upozorio da BiH mora biti svjesna svojih obaveza prema međunarodnom pravu i da se ponaša u skladu s tim.

Schwarz-Schilling je uputio pismo Ujedinjenim narodima kako bi ih informirao o posljednjim događajima u BiH i rastućim kritikama zbog nedostatka fleksibilnosti kod UN-a u vezi s ovim pitanjem, naveo je Milišić.

Upitan da li ova izjava znači da visoki predstavnik praktično apelira da se ne formira komisija za reviziju, Milišić je kazao da se radi o apelu na institucije BiH da nađu rješenje s Ujedinjenim narodima.

  • Traži se od institucija BiH da u vezi sa svojom odlukom komuniciraju s New Yorkom i da se rješenje ovog problema nađe s New Yorkom, rekao je Milišić.