{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Schwarz-Schilling: Reforma policije ključni uvjet za integraciju BiH u EU

F
22.3.2006. u 21:32
0
0
Schwarz-Schilling: Reforma policije ključni uvjet za integraciju BiH u EU
0
Schwarz-Schilling: Reforma policije ključni uvjet za integraciju BiH u EU
Specijalni predstavnik Evropske unije i visoki predstavnik za BiH Christian Schwarz-Schilling danas je naglasio osnovnu ulogu Direkcije za reformu policije i ponovio da je ostvarivanje napretka u oblasti policijske reforme prije svega važno za borbu BiH protiv kriminala, te samim tim ključni uslov za integraciju BiH u Evropsku uniju, saopćeno je iz OHR-a.
On je napomenuo da je Direkcija za reformu policije legitimno, tehničko tijelo uspostavljeno s zadatkom da izradi Plan implementacije, predviđen Političkim sporazumom koji su usvojili svi Parlamenti u BiH, uključujući i Narodnu skupštinu Republike Srpske koja ga je usvojila 5. oktobra prošle godine. Ove obaveze moraju biti izvršene.

- Uvjeren sam da će Direkcija za reformu policije nastaviti s radom i ovoj temi sam danas razgovarao i sa premijerom Terzićem i sa premijerom Dodikom, rekao je Schwarz-Schilling

Prema njegovim riječima, dovođenje u pitanje legimiteta ovog tijela ili napadi na taj legimitet samo bi usporili implementaciju Plana rada Direkcije.

- Stavovi Vlade Republike Srpke i svih ostalih nadležnih organa su bitni. Međutim, Direkcija omogućava Republici Srpskoj da prezentira svoje stavove i da oni budu uzeti u obzir, dodao je on.

Schwarz-Schilling očekuje da se ispoštuju svi rokovi postavljeni u sporazumu o restrukturiranju policije od 5. oktobra 2005. godine, jer je restrukturiranje policije ključni uvjet za integraciju BiH u Evropsku uniju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: