{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Schwarz -Schilling: Ratni zločinci Karadžić i Mladić moraju se privesti pravdi

F
3.4.2006. u 08:22
0
0
Schwarz -Schilling: Ratni zločinci Karadžić i Mladić moraju se privesti pravdi
0
Schwarz -Schilling: Ratni zločinci Karadžić i Mladić moraju se privesti pravdi
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schwarcz –Schilling izjavio je u Banjoj Luci da BiH mora učiniti sve da se ratni zločinci Radovan Kardažić i Ratko Mladić privedu Haškom tribunalu, kao i da je to, prije svega, zadatak Srbije jer se očito oni i tamo mogu pronaći.
Govoreći o tome što se mora uraditi kako bi se BiH priključila evropskim integracijama, Schwarz –Schilling je naglasio da je, osim obaveza prema Haagu, važan prioritet i da bh. političari nauče da preuzmu odgovornost, a ne da misle da će visoki perdstavnik odraditi njihov dio posla.

"Mi dajemo savjete, stručnjake, profesionalnu pomoć, ali ne preuzimamo odgovornost za politiku u BiH. Prošla su vremena protektorata i BiH mora postati samostalna država koja će racionalno i efikasno izgraditi državu i koja će moći vladati", izjavio je sinoć novinarima visoki predstavnik, nakon predavanja koje održao na Evropskoj akademiji pri Banjalučkoj biskupiji.

Prioritet je, naglasio je Schwarz –Schilling, i reforma policije koja još nije implemetirana, kao i reforma medija, te nastavak dobrih priprema za vođenje pregovora sa Evropskom komisijom o sporazumu o stabilizcaiji i pridruživanju, te donošenje ustavnim promjena koje su dogovorene u saradnji domaćih političara i američke ambasade u BiH.

Visoki predstavnik je ukazao i na to da u oktobru dolaze opšti izbori, koji će se po prvi put održati uz punu odgovornost BiH i da će to biti prvi veliki test za demokratiju u našoj zemlji.

"Stanovništvo mora da zna da mora učestvovati u velikom broju, jer tim izborima oni će odlučiti ko će vladati četiri godine u BiH. OHR neće voditi ovu zemlju naredne četiri godine, već daje i
davaće samo savjete i pratiće BiH na putu ka Evropi", poručio je Schwarz –Schilling.

Govoreći na Evropskoj akademiji na temu "Građani i političari BiH na putu evropskim identitetu", između ostalog je, istaknuo, da se od potpisivanja Daytona radi na ponovnoj izgradnji BiH kako bi je poveli u evropski identitet i kako bi Evropi objasnili da ovdje ima jedna zemlja koja se mora ponovo otkriti i vratiti u Evropu, jer je Balkan srce Evrope.

Visoki predstavnik je tokom svog predavanja kazao i da su u razgovorima o Daytonskom sporazumu učestvovali ratni zločinci, kao što je Slobodan Milošević, te da taj sporazum zbog toga nije mogao biti pravedan.

Naveo je i da je prvi krivac za ratna stadanja u našoj zemlji evropska zajednica koja nije na vrijeme regovala i shvatila šta se dešava i tako spriječila tragediju koja se dogodila.

Sada sve strane, kako je kazao, moraju da nađu put kako bi se ovdje zajedno u pomirenju živjelo.

Naglasio je i da će kao visoki predstavnik svoja ovlaštenja koristiti samo ukoliko bude ugrožen mir, Daytonski sporazum ili ustav države, ali i po pitanju ne provođenja akcijama u ispunjavanju saradnje sa Haagom, dok domaći političati moraju postepeno preuzimati odgovornost za budućnost države.

Najavio je da će tokom dana razgovati u Banjoj Luci sa predstavnicima vlasti RS-a o važnim temama oko reformskim procesa, policije, Haaga, te izbora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: