BiH
0

Schwarz -Schilling: Ratni zločinci Karadžić i Mladić moraju se privesti pravdi

FENA
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schwarcz –Schilling izjavio je u Banjoj Luci da BiH mora učiniti sve da se ratni zločinci Radovan Kardažić i Ratko Mladić privedu Haškom tribunalu, kao i da je to, prije svega, zadatak Srbije jer se očito oni i tamo mogu pronaći.

Govoreći o tome što se mora uraditi kako bi se BiH priključila evropskim integracijama, Schwarz –Schilling je naglasio da je, osim obaveza prema Haagu, važan prioritet i da bh. političari nauče da preuzmu odgovornost, a ne da misle da će visoki perdstavnik odraditi njihov dio posla.

"Mi dajemo savjete, stručnjake, profesionalnu pomoć, ali ne preuzimamo odgovornost za politiku u BiH. Prošla su vremena protektorata i BiH mora postati samostalna država koja će racionalno i efikasno izgraditi državu i koja će moći vladati", izjavio je sinoć novinarima visoki predstavnik, nakon predavanja koje održao na Evropskoj akademiji pri Banjalučkoj biskupiji.

Prioritet je, naglasio je Schwarz –Schilling, i reforma policije koja još nije implemetirana, kao i reforma medija, te nastavak dobrih priprema za vođenje pregovora sa Evropskom komisijom o sporazumu o stabilizcaiji i pridruživanju, te donošenje ustavnim promjena koje su dogovorene u saradnji domaćih političara i američke ambasade u BiH.

Visoki predstavnik je ukazao i na to da u oktobru dolaze opšti izbori, koji će se po prvi put održati uz punu odgovornost BiH i da će to biti prvi veliki test za demokratiju u našoj zemlji.

"Stanovništvo mora da zna da mora učestvovati u velikom broju, jer tim izborima oni će odlučiti ko će vladati četiri godine u BiH. OHR neće voditi ovu zemlju naredne četiri godine, već daje i davaće samo savjete i pratiće BiH na putu ka Evropi", poručio je Schwarz –Schilling.

Govoreći na Evropskoj akademiji na temu "Građani i političari BiH na putu evropskim identitetu", između ostalog je, istaknuo, da se od potpisivanja Daytona radi na ponovnoj izgradnji BiH kako bi je poveli u evropski identitet i kako bi Evropi objasnili da ovdje ima jedna zemlja koja se mora ponovo otkriti i vratiti u Evropu, jer je Balkan srce Evrope.

Visoki predstavnik je tokom svog predavanja kazao i da su u razgovorima o Daytonskom sporazumu učestvovali ratni zločinci, kao što je Slobodan Milošević, te da taj sporazum zbog toga nije mogao biti pravedan.

Naveo je i da je prvi krivac za ratna stadanja u našoj zemlji evropska zajednica koja nije na vrijeme regovala i shvatila šta se dešava i tako spriječila tragediju koja se dogodila.

Sada sve strane, kako je kazao, moraju da nađu put kako bi se ovdje zajedno u pomirenju živjelo.

Naglasio je i da će kao visoki predstavnik svoja ovlaštenja koristiti samo ukoliko bude ugrožen mir, Daytonski sporazum ili ustav države, ali i po pitanju ne provođenja akcijama u ispunjavanju saradnje sa Haagom, dok domaći političati moraju postepeno preuzimati odgovornost za budućnost države.

Najavio je da će tokom dana razgovati u Banjoj Luci sa predstavnicima vlasti RS-a o važnim temama oko reformskim procesa, policije, Haaga, te izbora.