{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Schwarz-Schilling pozdravio najavu prekida bojkota BHT1

F
1.2.2007. u 14:38
0
0
Schwarz-Schilling pozdravio najavu prekida bojkota BHT1
0
Schwarz-Schilling pozdravio najavu prekida bojkota BHT1
Visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling pozdravio je najavu Vlade Republike Srpske, objavljenu danas u jednom novinskom članku, da će odustati od bojkotiranja BHT1, saopćeno je iz OHR-a.
- Reagujući na ono što smatra nepoštenim izvještavanjem BHT1, Vlada Republike Srpske zaprijetila je da će ovom emiteru onemogućiti pristup informacijama, piše visoki predstavnik u Euroblicu.

Schwarz-Schilling navodi da je možda njihova reakcija opravdana, a možda i nije. Međutim, postoje drugi mehanizmi putem kojih se može ispraviti ova situacija.

Visoki predstavnik ističe da su u starom režimu u bivšoj Jugoslaviji, koji se naoružao drakonskim ovlastima za kontrolu medija, novinari rizikovali da plate veliku cijenu za kritiziranje vlasti.

U naporima da se promovira objektivno izvještavanje, međunarodna zajednica je nastojala pružati pomoć organima BiH u zaštiti slobode govora, istovremeno obavezujući medije da izvještavaju profesionalno i nepristrasno, piše visoki predstavnik.

Kao rezultat ovih napora, sada postoje zaštitni mehanizmi koji se mogu upotrijebiti u slučaju neobjektivnog izvještavanja. Naprimjer, uspostavljena je Regulatorna agencija za komunikacije koja regulira razvoj profesionalnih i održivih komercijalnih i javnih emitera, štiti slobodu izražavanja i razmatra prigovore podnesene na osnovu neodgovornog i zlonamjernog izvještavanja.

Visoki predstavnik izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je Vlada Republike Srpske odstupila od prvobitne konfrontirajuće pozicije.

- Niko ne želi vraćanje na stari sistem u kojem su organi vlasti kažnjavali one medije s čijim izvještavanjem nisu bili zadovoljni, zaključuje Schwarz-Schilling.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: