BiH
0

Schwarz-Schilling pozdravio imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara

FENA
Visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling pozdravio je danas činjenicu da je Predsjedništvo imenovalo predsjedavajućeg Vijeća ministara nakon što je jučer postignut sporazum između predstavnika sedam političkih stranaka o formiranju vlade na državnom nivou u BiH.

Schwarz-Schilling također je čestitao Predsjedništvu na konstruktivnoj ulozi koju je odigralo pomogavši stranačkim liderima da postignu sporazum, saopćeno je iz OHR-a.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU izrazio je nadu da će se neophodna parlamentarna procedura za formiranje vlade okončati što je prije moguće.

"Sada, kada je Predsjedništvo učinilo svoje, vrijeme je za što brži nastavak inauguralne sjednice Zastupničkog doma, kako bi se proces formiranja vlade okončao", rekao je.

Komentirajući dogovorene programske ciljeve, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU izrazio je svoje zadovoljstvo što će se nova vlada u svom radu usredsrediti na ispunjenje uvjeta za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, što će zacementirati put Bosne i Hercegovine ka euroatlanskim integracijama.

"Dogovoreni programski ciljevi trebali bi omogućiti brzi povratak na reformski kurs, u skladu sa prioritetima evropskog partnerstva,” rekao je Schwarz-Schilling.

"Građani Bosne i Hercegovine ne bi trebali čekati niti dan duže no što je zaista neophodno da se počne sa rješavanjem mnogobrojnih problema sa kojima se ova zemlja susreće," kazao je Schwarz-Schilling.