BiH
0

Schwarz-Schilling pozdravio hapšenje Zdravka Tolimira

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling pozdravio je vijest o hapšenju optuženika sa haške liste Zdravka Tolimira, ističući da je ovo prvi put da je policija Republike Srpske uhapsila osobu koja je optužena od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Hagu.

-Jučerašnje hapšenje je od izuzetnog značaja, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije, saopćeno je iz OHR-a.

S jedne strane, ističe Schwarz-Schilling, jedan od najtraženijih optuženih ratnih zločinaca, koji se tereti za genocid, bit će izveden pred lice pravde. S druge strane, samo hapšenje je, po prvi put, izvršila policija RS.

Tolimir je jedna od šest osoba optuženih od Međunarodnog krivičnog suda u Hagu koja je do jučer bila na slobodi. On je 1995. godine bio na dužnosti pomoćnika komandanta za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba Vojske RS, sa činom generala.

Prema optužnici, bio je svjestan plana za protjerivanje Bošnjaka iz Srebrenice i Žepe, te dobrovoljni učesnik u tom projektu.

Kako ističu u OHR-u, ovo potvrđuje da osobe koje su optužene za ratne zločine imaju skloništa u različito vrijeme u različitim državama u regionu.

Svi organi u BiH, a posebno u RS, moraju poduzeti sve moguće mjere da se osigura da preostali optuženici budu izvedeni pred lice pravde.

-Iako je prošlo skoro 12 godina od kada je u Srebrenici počinjen genocid, potreba za privođenjem odgovornih osoba pred lice pravde je i danas isto toliko velika kao i 1995. godine, dodao je Schwarz-Schilling.

On očekuje da će policija RS nastaviti da gradi na jučerašnjem uspjehu i pomoći da svi preostali optuženi za ratne zločine budu brzo dovedeni pred lice pravde, uključujući posebno Radovana Karadžića i Ratka Mladića.