BiH
0

Schwarz-Schilling: Potrebno mnogo više političke volje za napredak BiH

FENA
Christian Schwarz - Schilling
Christian Schwarz - Schilling
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling izjavio je danas, samo dva dana prije isteka mandata, da je u BiH potrebno mnogo više političke volje kako bi se poboljšala situacija koju karakteriziraju trenutno veliki broj problema, posebno zastoj u ključnim reformama.

Na oproštajnoj konferenciji za novinare u Sarajevu, Schwarz-Schilling je izrazio razočarenje radom bh. političara, koji su proteklih mjeseci pokazali neodgovorno ponašanje prema rješavanju ključnih pitanja za napredak BiH prema evroatlantskim integracijama.

Kazao je da politički lideri nisu pokazali spremnost da postignu dogovor o reformama koje bi omogućile BiH da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Stoga je na njih apelirao da pokažu spremnost za konstruktivan dijalog kako bi ispunili uvjete za parafiranje ovog sporazuma, iako nije krio sumnje da bi on mogao i biti potpisan ove godine.

-Političari moraju konačno preuzeti odgovornost i udaljiti se od isprazne i destruktivne politike, istaknuo je odlazeći visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

Ocijenio je kako je ostvaren napredak u oblasti obrazovanja, ali i dalje ključni prioriteti za budućnost BiH ostaju reforme policije i ustava. Potrebno je napraviti funkcionalnu državu, a njene institucije efikasne, dodaje.

Schwarz-Schilling je podsjetio da je prije 17 mjeseci kada je preuzeo dužnost očekivao da politički establišment u BiH preuzme odgovornost i stavi zemlju na pravi put prema evroatlantskim integracijama.

Iako je u početku bio optimist, kasnije shvatio da se ovo preuzimanje odgovornosti odvija sporo, zbog čega je i preopručio ostanak OHR-a i nakon 30. juna.

Kaže kako je tokom svog mandata pokušao biti konzistentan i izrazio uvjerenje da je to bila i ispravna politika, koju predstavnici međunarodne zajednice i ubuduće trebaju provoditi.

Otkrio je, međutim, kako je neophodno i unapređenje pitanja koordinacije rada međunarodne zajednice u BiH. Nezadovoljan je što je mnogo više vremena morao provoditi u koordinaciji s međunarodnim organizacijama, umjesto u radu s bh. političarima na ključnim pitanjima.

Također, smatra kako međunarodna zajednica mora realno sagledati situaciju u BiH i otkloniti sve iluzije, kako ne bi donosila pogrešne odluke.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU navodi i kako je Kosovo jedan od razloga zbog kojih je BiH pala u sjenu javnog mnijenja na međunarodnoj sjeni. Svi predstavnici međunarodne zajednice na srednjem i visokom nivou u Evropi o Kosovu govore svake sedmice i nemaju više u središtu pažnje BiH.

  • Ne možemo o BiH razgovarati samo deset minuta na kraju svakog sastanka. Razgovara se o Kosovu, Afganistanu, Iranu, te pitanju nuklearnog naoružanja, a u posljednih desetak minuta sastanka sjete se da postoji problem u BiH. To, naprosto, nije pravi profesionalni pristup, ocjena je Schwarz-Schillinga.

Pored brojnih problema u BiH, Schwarz-Schilling je ipak ocijenio kako će zemlja nastaviti svoj put prema Evropi. Ona ima mnogo toga ponuditi kada postane članica EU, naveo je.

Za svog nasljednika na ovoj dužnosti Miroslava Lajčaka je kazao da je sposoban, te se nada da će krenuti naprijed na temelju svojih prethodnika, zajedno s liderima BiH.

Schwarz-Schiling je kazao i da će nakon što napusti dužnost i dalje nastaviti posjećivati BiH.

-Namjeravam ostati angažiran ovdje na svoj vlastiti način, ali ne na nekoj zvaničnoj dužnosti, pojasnio je Schwarz-Schilling.

Obratio se i medijima u BiH kojima je zahvalio na saradnji. Mnogi su ga, kako je kazao, kritikovali, ali je shvatio kako je to dio njihovog posla.

Zamjerio im je što nisu više naklonjeni istraživanju i pozitivnim primjerima, te još ocijenio kako je "vidljivo da postoji tendencija da se manipulira".