BiH
0

Schwarz-Schilling posjetio lokaciju za izgradnju trajnog sjedišta SIPA-e

FENA
Visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling, zajedno s direktorom Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Sredojem Novićem, komesarom EUPM-a Vincenzom Coppolom te pomoćnikom ministra sigurnosti BiH Draganom Mektićem i Seadom Lisakom, zamjenikom direktora SIPA-e, posjetio je danas lokaciju u Lukavici (Istočno Sarajevo) za izgradnju budućeg trajnog sjedišta SIPA-e.

U izjavi novinarima, visoki predstavnik je naglasio značaj SIPA-e kao respektabilne institucije u borbi protiv organiziranog kriminala, ratnih zločina i korupcije.

Obećao je da će kod Vijeća Evrope i Evropske komsije lobirati za finansijsku podršku izgradnji i opremanju njenog sjedišta u Lukavici u kojem bi, prema njegovim riječima, do 2009. godine trebalo da budu smješteni svi kapaciteti. Naglasio je da najznačajnija inicijativa treba da bude od domaćih institucija.

SIPA je već investirala oko 1,5 miliona KM za pripremu lokacije, a Ministarstvo sigurnosti tražilo od Vijeća ministara BiH odobravanje određenih iznosa, dodao je.

"Organizovani kriminal, porozne granice i korupcija predstavljaju velike sigurnosne izazove za BiH. Eksplozija na mezaru Alije Izetbegovića i sve veći broj potencijalnih predmeta ratnih zločina dodatno pokazuju da, ukoliko to bude potrebno, BiH mora proširiti i ojačati svoj kapacitet za borbu protiv kriminala, naglasio je visoki predstavnik.

Upravo tu SIPA igra ključnu ulogu. Ona je postala jak mehanizam sposoban za borbu protiv organiziranog kriminala, nezakonitih imigracija, međunarodnog terorizma, pranja novca i u hapšenje optuženih za ratne zločine.

Svi odjeli Agencije su poptuno operativni, broj zaposlenih povećan je na 900, ali SIPA je još u privremenom objektu koji ograničava njen rad do punog kapaciteta, a on treba da iznosi 1.700 zaposlenih", riječi su visokog predstavnika.

Činjenica da je SIPA funkcionalna jedan je od ključnih argumenata koje on koristi u kontaktima s evropskim ministrima sigurnosti kad razgovara o ublažavanju restrikcija za izdavanje viza građanima BiH. Podrška SIPA-i sigurno će još ojačati taj argument, dodao je Schwarz-Schilling.

Direktor SIPA-e Sredoje Nović ocijenio je razvoj Agencije kao pomak od "nedoraslog djeteta do solidno odraslog dječaka". On smatra da će domaće vlasti participirati u izgradnji i tehničkoj opremljenosti njenog trajnog prostora, odnosno da će podržati SIPA-u i osigurati potrebnih osam-devet miliona KM za iduću godinu.

SIPA već sada izaziva respekt građana BiH, zaključio je Nović.