BiH
0

Schwarz-Schilling poništio imenovanje nove Vlade FBiH, "stara" Vlada može usvojiti budžet

FENA
Visoki predstavnik za BiH Christian Schwarz-Schilling danas je poništio odluku Federalnog parlamenta o imenovanju nove Vlade FBiH.

Dosadašnja Vlada djelovat će u tehničkom mandatu do imenovanja nove, što će se desiti kada OHR okonča proces provjere kandidata, izjavio je Schwarz-Schilling na vanrednoj pres-konferenciji u Sarajevu.

On je saopćio kako je informirao predsjednicu FBiH Borjanu Krišto da je proces provjere kandidata za pet ministarskih pozicija sada završen. Naveo je kako je upitan jedan kandidat, ali nije želio kazati o kojem se kandidatu radi.

-Suočio sam se s flagrantnim pokušajem da se imenuje jedan upitan kandidat, te manipuliranjem sistemom provjere i zaista sam imao obavezu da reagiram, istaknuo je visoki predstavnik.

Pojasnio je da novi proces provjere može biti okončan vrlo brzo u roku od 10 dana, "zbog toga što imamo samo jednog kandidata zbog kojeg je potrebno završiti ovaj proces".

Schwarz-Schilling također tvrdi da "stara" Vlada FBiH može donositi odluke, što uključuje i usvajanje budžeta za ovu godinu, bez obzira na to što ona nije u punom sastavu zbog činjenica da su dva dosadašnja ministra imenovana na nove funkcije.

Visoki predstavnik je odbacio i tvrdnje da imenovanje nove Vlade kasni zbog kašnjenja samo procesa provjere kandidata, te navodi kako se cijela ova situacija mogla izbjeći.

-Imajući u vidu pet mjeseci oklijevanja federalnih zvaničnika, a sada ishitreno imenovanje Vlade tek nekoliko dana prije objavljivanja rezultata provjere, mogu zaključiti da je to bila odluka da se namjerno zaobiđu procesi i manipuliraju, smatra Schwarz-Schilling.

Ističe da bi, ukoliko bi Vlada imala u svom sastavu nepodobne ministre, to dovelo u pitanje sposobnost ove zemlje da ispuni zadatke koji se nalaze pred njom.