BiH
0

Schwarz-Schilling: Političari se moraju odreći bespredmetnog nadmudrivanja

FENA
Političari u BiH moraju se odreći “politike bespredmetnog nadmudrivanja” koja je potrošila dosta resursa čije bolje iskorištenje građani imaju pravo da zahtijevaju, piše danas u svojoj sedmičnoj rubrici visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling.

-Samo u posljednjih deset dana bili smo svjedoci niza političkih manevara koji su nam oduzeli mnogo vremena i energije, a i sredstava u nekim slučajevima, koji nisu donijeli ništa pozitivno građanima BiH, piše Schwarz-Schilling u Dnevnom avazu, Nezavisnim novinama i Večernjem listu.

Naveo je tri posebna slučaja - Rezoluciju koju je usvojila Skupština opštine Srebrenica kojom se poziva na izdvajanje iz RS, pokušaj imenovanja nove Vlade FBiH dva dana prije nego što je OHR trebao završiti proces provjere, te nedavne izjave mostarskih političara o trećoj godišnjici gradskog statuta, u kojima izražavaju žaljenje što u protekle tri godine nisu uspjeli osigurati perspektivu boljeg života ovom gradu.

-Svi ovi slučajevi imaju nešto zajedničko - pokazuju da se političari usredsređuju na probleme, a ne na rješenja, piše Schwarz-Schilling.

On je naglasio da u svakom od ovih slučajeva postoji širok politički sporazum oko željenih rezultata – pravda, ekonomska obnova, pomirenje u Srebrenici, efikasne mjere koje bi trebala poduzeti pravilno konstituirana Vlada FBiH na smanjenju nezaposlenosti, pružanje odgovarajućih socijalnih usluga i podizanje životnog standarda, te završetak procesa ponovnog ujedinjavanja Mostara, tako da se ovaj grad može pretvoriti u pokretačku snagu za turizam i proizvodne djelatnosti.

-Da li nas je Rezolucija Skupštine opštine Srebrenica o izdvajanju dovela bliže ovom cilju? Da li nas je pokušaj konstituiranja Vlade FBiH bez procesa provjere doveo bliže ovom cilju. Da li nas je beskonačno natezanje mostarskih političara dovelo bliže ovom cilju? U svim ovim slučajevima odgovor je ne, ističe Schwarz-Schilling.

On poziva bh. političare da umjesto da upiru prstom na druge, “postave sebi pitanja koja će ih dovesti do novih pristupa, a ne novih optužbi”.

-Srebrenica zaslužuje bolje, Mostar zaslužuje bolje, građani Federacije zaslužuju bolje, kao i cijelo stanovništvo BiH, zaključuje on.

Smatra da će političari uspjeti bolje ako se usredsrede na to gdje svi želimo ići i kako tamo dospjeti, umjesto da troše vrijeme, energiju i javna sredstva na politiku prazne priče.