{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Schwarz-Schilling: Osniva se memorijalni centar Srebrenica-Potočari

F
25.6.2007. u 16:13
0
0
Schwarz-Schilling: Osniva se memorijalni centar Srebrenica-Potočari
0
Schwarz-Schilling: Osniva se memorijalni centar Srebrenica-Potočari
Schwarz - Schilling
Visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling danas je nametnuo Zakon kojim se osniva Memorijalni centar Srebrenica-Potočari spomen-obilježje i mezarje koji će preuzeti aktivnosti Fondacije Spomen- obilježje i mezarje.
Memorijalnim centrom će upravljati država BiH putem upravnog odbora koji će biti odgovoran Vijeću ministara BiH koje ga i imenuje.

Pojašnjavajući svoju odluku o donošenju ovog zakona, visoki predstavnik je na pres-konferenciji u Sarajevu naglasio kako se vodio činjenicom da Memorijalni centar ne smije biti predmetom bilo kakve političke igre.

-Nisam mogao okončati svoj mandat u BiH ostavljajući mogućnost da ovaj zakon postane žrtvom političkog manevrisanja, ustvrdio je Schwarz-Schilling.

Ovaj zakon je, naime, već razmatran 13. juna u Predstavničkom domu parlamenta BiH. Iako niko od poslanika nije glasao protiv, odsustvo poslanika iz reda sprskog naroda je rezultiralo nepostojanjem većine potrebne za usvajanje zakona.

Schwarz-Schilling je ocijenio neprihvatljivim činjenicu da su se na ovo pitanje, kao i mnoge druge stvari koje se odnose na dobrobit zemlje, negativno odrazile stranačko-političke kalkulacije.

Operativni troškovi Memorijalnog centra prema donesenom zakonu bit će finansirani iz državnog budžeta. Upravni odbor će imenovati savjetodavnu radnu grupu koja će pružati pomoć u njegovom radu. Članovi odbora i radne grupe će biti imenovani na period od četiri godine.

Sadašnji uposlenici Fondacije Srebrenica-Potočari će automatski postati uposlenici Memorijalnog centra. Ovaj centar će osiguravati pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), rekao je visoki predstavnik.

Ovaj zakon se direktno odnosi, kako je naveo, na one koji su izgubili svoje najmilije u Srebrenici. Osigurava da se na adekvatan način održi sjećanje na poginule i da počinjeni zločini nad njima ne budu zaboravljeni.

-Ovo se na isti način direktno odnosi i na sposobnosti cijele zemlje da počne proces liječenja rana koje su otvorene u Srebrenici, smatra visoki predstavnik.

Ističe kako se ovim zakonom Memorijalni centar postavlja na zdrave i stalne temelje, jer je važno da se osigura adekvatna podrška ovom radu nakon što međunarodna zajednica normalizira svoj angažman u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: