|

Schwarz-Schilling: Odgađanje zatvaranja OHR-a nije u interesu BiH

Schwarz-Schilling: Odgađanje zatvaranja OHR-a nije u interesu BiH
0
F
FENA
25.8.2006. u 15:40
0
komentara
0

dijeljenja
Schwarz-Schilling: Odgađanje zatvaranja OHR-a nije u interesu BiH
Odgađanje zatvaranja OHR-a ne bi bilo u interesu Bosne i Hercegovine, zato što je zemlja došla najdalje što je mogla pod međunarodnim tutorstvom, napisao je visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling u svojoj sedmičnoj kolumni, objavljenoj danas u bh. štampi.
Kako bi krenula naprijed, Bosna i Hercegovina mora uzeti svoju sudbinu u vlastite ruke, a bh. političari moraju preuzeti odgovornost za budućnost svoje zemlje, dok građani BiH moraju preuzeti odgovornost za mir, naglasio je Schwarz-Schilling.

"Prolongiranje prisustva OHR-a samo bi usporilo napredak Bosne i Hercegovine ka evropskim integracijama”, napisao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u članku objavljenom u Dnevnom avazu, Nezavisnim novinama i Večernjem listu.

OHR je već započeo pripreme za zatvaranje ureda 30. juna 2007. godine, i te pripreme su u toku. U isto vrijeme i paralelno s tim procesom Evropska unija aktivno radi na planiranju i formiranju ureda specijalnog predstavnika Evropske unije s većim kapacitetima, koji bi trebao biti potpuno operativan do vremena zatvaranja OHR-a.

Odluka o zatvaranju OHR-a, koju su politički direktori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira donijeli u junu, ponovo će biti razmotrena i potvrđena na sastanku u februaru 2007. godine, "uzimajući u obzir cjelokupnu situaciju u Bosni i Hercegovini i regionu."
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.