{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Schwarz-Schilling: Obećanje da će se postići dogovor o reformi policije sada mora biti ispunjeno

F
9.2.2007. u 10:15
0
0
Schwarz-Schilling: Obećanje da će se postići dogovor o reformi policije sada mora biti ispunjeno
0
Schwarz-Schilling: Obećanje da će se postići dogovor o reformi policije sada mora biti ispunjeno
Postoji realna mogućnost da se postigne dogovor o reformi policije i da se osigura potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, napisao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Christian Schwarz-Schilling u svojoj sedmičnoj rubrici u novinama.
Schwarz-Schilling je naglasio da se ta mogućnost ne smije propustiti.

-Sedam stranaka koje će danas formirati novo Vijeće ministara su se obavezale da će slijediti program koji jasno stavlja evropsku integraciju BiH, koja je nesumnjiva želja većine građana ove zemlje, na vrh programa rada, napisao je Schwarz-Schilling u članku koji je danas objavljen u Dnevnom avazu, Nezavisnim novinama i Večernjem listu.

On ističe kako je prva stavka njihove januarske platforme obećanje da će se postići dogovor oko reforme policije. Sada je vrijeme da se to obećanje i ispuni.

Schwarz-Schilling napominje kako je prošlo više od mjesec dana od kada je Vijeću ministara BiH dostavljen izvještaj Direkcije za restrukturiranje policije, te da su sve strane imale vremena da ga prostudiraju i razmotre njegov sadržaj. Imajući na umu razgovore u toku protekle tri godine, pitanja i moguća rješenja su već dobro poznata.

Da bi se ispunila obećanja data u Političkom sporazumu iz oktobra 2005. godine entitetske i državna vlade i parlamenti su trebali, naglašava visoki predstavnik, usvojiti plan provedbe najkasnije do 2. marta.

-Ovaj rok najvjerovatnije neće biti ispunjen. Ali kako su to jasno rekli politički direktori Vijeća za implementaciju mira u decembru dogovor mora biti postignut prije kraja marta. Ukoliko se to ne dogodi doći će do značajnog odlaganja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, najvjerovatnije do 2008. godine, upozorio je Schwarz-Schilling.

Naveo je kako politički lideri trebaju pažljivo razmisliti da li sebi mogu priuštiti da propuste ovu mogućnost. Oni koji utiču na javno mišljenje, građani i mediji, trebaju takođe pažljivo pratiti kako lideri obavljaju svoj posao i da li ispunjavaju svoja obećanja.

-Izvještaj Direkcije predstavlja rezultat mnogih mjeseci rada i intenzivnih diskusija među policijskim stručnjacima. On predstavlja izvrsnu osnovu za dalje korake i osigurava rješenja koja su prihvatljiva za sve, napisao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

Ističe da su, ukoliko to bude neophodno, njegov ured i drugi međunarodni partneri spremni da pruže podršku političkim razgovorima.

-Što se prije dogovori i implementira reforma policije prije će BiH krenuti putem EU i prije će vlasti ove zemlje biti u mogućnosti da se efikasno pozabave pitanjem kriminala, zaključio je Schwarz-Schilling.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: