BiH
0

Schwarz-Schilling ne želi "bonska ovlaštenja u BiH

FENA
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schwarz-Schilling rekao je u četvrtak u Beču pred Stalnim vijećem Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) da ne namjerava u BiH koristiti tzv. bonska ovlaštenja.

"Bonska ovlaštenja koja imam koristiću jedino ako budu ugroženi stabilnost, mir i saradnja s Haškim sudom", rekao je Schwarz-Schilling, prenijele su agencije.

"Bonska ovlaštenja" daju visokom predstavniku u BiH veoma široke kompetencije kojima se prethodnik njemačkog diplomata Englez Paddy Ashdown obilato koristio smjenjujući po svom nahođenju čitave vlade u entitetima.

Schwarz-Schilling je istovremeno pozvao međunarodnu zajednicu da i dalje posveti dovoljno pažnje BiH ističući da Dejtonski sporazum i Ustav BiH obavezuju međunarodnu zajednicu na daljnje prisustvo i brigu u našoj zemlji.

"Međunarodna zajednica treba biti prisutna u BiH sve dok održiva, trajna i funkcionalna vlast ne bude u stanju preuzeti njenu ulogu, odnosno sve dok se država potpuno ne stabilizira", rekao je Schwarz-Schilling.

Govoreći o povratku izbjeglica, visoki predstavnik međunarodne zajednice rekao je da je i dalje važan regionalan pristup tom pitanju.

"U tome je posebno važna odgovornost Srbije i Crne Gore i Hrvatske", rekao je njemački diplomat, naglašavajući, istovremeno da se obaveze iz Sarajevske deklaracije moraju poštovati.

Sarajevska deklaracija je dogovor BiH, Hrvatske i SCG o povratku izbjeglica, dokument koji sadrži mjere za podsticaj povratka ljudi na svoja ognjišta, kao i mjere za povrat njihove imovine.

U diskusiji, nakon govora Schwarz-Schilling, delegacija SAD-a je istaknula da je preduvjet za stabilizaciju BiH hapšenje i izručenje Ratka Mladića i Radovana Karadžića.