BiH
0

Schwarz-Schilling: Na prijedlozima Venecijanske komisije riješiti pitanje decertifikovanih policajaca

FENA
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schwarz-Schilling smatra da rješenje za decertifikovane policajce u BiH treba da se zasniva na prijedlozima Venecijanske komisije.

Prenio je stav OHR-a kojim se daje podrška pismu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Adnana Terzića Predsjedništvu Vijeća sigurnosti u smislu potrebe da se to pitanje riješi.

Schwarz-Schilling je danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao da postoji dosta efikasna organizacija koja predstavlja decertifikovane policajce i da je s njihovim predstavnicima razgovarao prošle sedmice te da je tom prilikom bio prisutan i ministar za ljudska prava BiH Mirsad Kebo.

Istaknuo je da bi Vijeće sigurnosti trebalo da preduzme odgovarajuće korake kako bi se ti slučajevi ponovo otvorili, a nakon pregleda i revizije s njima se konačno treba završiti.

Visoki predstavnik je dodao i da će se sljedeći put kada bude išao u New York lično založiti za rješavanje pitanja decertifikovanih policajaca.

Potvrdio je da je OHR već primio određene zahtjeve za reviziju odluka ranije smijenjih političkih predstavnika i da će danas objaviti uredbu o proceduri koja će se primjenjivati za te kategorije.

Visoki predstavnik danas je u Banjoj Luci razgovarao sa zvaničnicima RS-a, te predstavnicima vjerskih zajednica.