BiH
0

Schwarz-Schilling: Mir i sigurnost u BiH neće biti dovedeni u pitanje

FENA
Bonske ovlasti i Ured visokog predstavnika (OHR) trebalo bi da nastave postojati u nekom obliku, napisao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Christian Schwarz-Schilling u svojoj sedmičnoj kolumni.

Također je dodao da je taj stav zastupao prilikom posjeta ključnim državama, u razgovorima sa zvaničnicima koji će odlučivati o ovome, saopćeno je danas iz OHR-a.

Bosna i Hercegovina je još u stanju načiniti jasan korak naprijed, ali za proces prijenosa odgovornosti na domaće organe bit će potrebno više vremena i međunarodna zajednica mora pokazati strpljenje, napisao je Christian Schwarz-Schilling u kolumni koja je objavljena u Večernjem listu, Nezavisnim novinama i Dnevnom avazu.

“Otkako sam preuzeo dužnost visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU nastojao sam prenijeti odgovornost na domaće organe u BiH i - iznad svega - domaćim institucijama i političarima uliti osjećaj odgovornosti za donošenje odluka”, napisao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije.

“Iako su pomaci ponekad bili spori i frustrirajući, i dalje vjerujem da je ovo jedini put koji vodi ka evropskoj budućnosti kojoj teži ogromna većina građana ove zemlje”.

Da bi se međunarodnoj zajednici dao maksimalan broj opcija, Christian Schwarz-Schilling jasno je informirao njemačku kancelarku Angelu Merkel da će odstupiti s funkcije visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU po isteku mandata 30. juna, u pismu koje joj je uputio nakon sastanka s njom 11. januara.

“Suštinsko pitanje nije da li će doći do zatvaranja OHR-a ili da li sam na funkciji visokog predstavnika ili ne, nego koliko brzo Bosna i Hercegovina može sopstvenim snagama nastaviti put dalje prema Evropi i udaljiti se od Daytona”, napisao je Christian Schwarz-Schilling.

“Moja sopstvena budućnost od sekundardnog je značaja: budućnost BiH je na prvom mjestu”.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije je objasnio svoju filozofiju korištenja bonskih ovlasti i ukazao na napredak koji su postigle vlasti BiH u kontekstu formiranja vlasti.

“Da sam sistematski koristio bonske ovlasti možda sam mogao stvoriti utisak o progresu, ali taj utisak bio bi lažan. Osim toga, ne bi bilo načina da se utvrdi kakva je stvarna situacija u BiH, niti da se zna da li ova zemlja ima ili nema sposobnost da krene naprijed bez visokog predstavnika”, napisao je Schilling.

“U toku prošle godine, postalo je moguće doći do objektivne procjene stanja u zemlji, ocijeniti koliko je ono dobro, odnosno koliko loše, te gdje leže problemi. A samo utvrđivanjem stvarne situacije u BiH moguće je izraditi mehanizme koji će ovoj zemlji pomoći na putu ka evroatlantskim integracijama.”

Christian Schwarz-Schilling je naveo da će, u pet sedmica koje nas dijele od februarskog sastanka Vijeća za provedbu mira, nastaviti konsultacije s ključnim ljudima u prijestolnicama zemalja članica Vijeća za provedbu mira kao i s političkim liderima u ovoj zemlji, kako bi se izgradio konsenzus o tome koji je najbolji način da se ovoj zemlji pomogne da krene naprijed.

Schiling je napisao da se u vremenu koje mu preostaje na mjestu visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU namjerava fokusirati na pomoć Bosni i Hercegovini u ispunjavanju ključnih preduvjeta za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom, na postizanje napretka u ustavnoj reformi te da osigura da primopredaja dužnosti njegovom nasljedniku prođe nesmetano i da instrumenti koji mu budu na raspolaganju budu adekvatni za napredovanje Bosne i Hercegovine u partnerstvu s međunarodnom zajednicom, saopćeno je iz OHR-a.