BiH
0

Schwarz-Schilling: Međunarodna zajednica neće dozvoliti podjelu BiH

FENA
Sasvim je jasno da međunarodna zajednica neće dozvoliti podjelu Bosne i Hercegovine. To sam kazao i u predizbornoj fazi kada je Dodikova retorika bila na sceni, riječi su visokog predstavnika za BiH Christiana Schwarz-Schillinga članicama Udruženja „Majke enklava Srebrenica i Žepa“, koje su u susretu s njim u Sarajevu iznijele danas razočarenje političkom situacijom u BiH, posebno u Republici Srpskoj.

U toku posjete članicama Udruženja visoki predstavnik je saslušao njihova mišljenja, primjedbe i inicijative, vezano za cjelokupnu situaciju u državi.

„Nadali smo se da će izbori donijeti novinu, ali nismo zadovoljne, jer mnogi su dobili glasove obećavajući nemoguće. Pri tome mislimo na Milorada Dodika, koji je obećao referendum i odvajanje Republike Srpske od BiH“, kazala je visokom predstavniku, na početku ovog sastanka, predsjednica Udruženja „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ Munira Subašić.

Izrazila je razočarenje Dodikovim postupcima naglašavajući njegov nedoličan postupak time što je, umjesto da pozove preživjele žrtve i razgovara s njima, posjetio Biljanu Plavšić, koja je osuđena za zločine u BiH.

„Kako da ga prihvatimo kao našeg premijera i zamislimo da se tamo vratimo kada se Dodik nije udostojio s nama sastati i razgovarati o našim problemima“, dodala je.

Članice Udruženja izrazile su Schwarz-Schillingu i nezadovoljstvo povratkom u Republiku Srpsku.

Ogorčene su činjenicom da povratnici nemaju normalne uvjete za život. Poseban problem je zaposlenje Bošnjaka i Hrvata, pogotovo u tamošnjim medijima gdje, naglasile su, rade samo Srbi. Mišljenja su da je stanje poslije 11 godina još na nuli, da nema nikakvog napretka i da se niko ne želi vratiti u taj entitet pod takvim uvjetima.

Potpredsjednica Udruženja Kada Hotić inicirala je i pitanje rješavanja statusa Memorijalnog kompleksa Potočari. Smatra da Centar treba imati poseban status i da treba razmišljati pod čijom kontrolom će mezarje biti.

Visoki predstavnik za BiH podržao je članice Udruženja u njihovim primjedbama i konstatacijama, ali je izrazio žaljenje što ne može promijeniti sve ono što one i žele. Ipak je ustvrdio da je OHR puno toga učinio na poboljšanju povratka ljudi te ukazao na to kako se ništa ne može brzo promijeniti.

„Evropska historija je takva da su bila potrebna stoljeća da se neke stvari riješe. To su procesi koji traju dugo, a ovdje su se desili veliki užasi i svi očekuju da se stanje brzo popravi. Shvatite da se ne radi o nedostatku volje i želje da se stvari promijene, nego se radi o objektivnim teškoćama“, kazao je Schwarz-Schilling.

Razgovarano je i o procesuiranju ratnih zločina.

Savjetnica za ljudska prava pri OHR-u Margriet Prins je naglasila da je aktuelna izrada državne strategije u toj oblasti u toku.

„Ta strategija je još u fazi nacrta“, kazala je Prins, sugerirajući da se i članice Udruženja pridruže državnom tužilaštvu u izradi tog dokumenta.

Predstavnici OHR-a predložili su „Majkama enklava Srebrenica i Žepa“ da utječu na novi bh. parlament kako bi on što prije usvojio spomenutu strategiju.